UKIP se confruntă cu întrebări despre prietenii săi de extrema-dreaptă din Europa
alte articole
Partidul anti-imigraţie britanic UKIP se confruntă cu întrebări despre prietenii săi de extrema-dreapta din Europa, în condiţiile în care grupul europarlamentar din care face parte (Europa Libertăţii şi a Democraţiei) reuneşte politicieni cu vederi extreme şi retorică anti-islamică, relatează The Guardian.
Liderul UKIP, Nigel Farage, co-prezidează grupul alături de Francesco Speroni, un eurodeputat italian din Liga Nordului, care în 2011 a apărat unele dintre opiniile extremistului norvegian Anders Breivik.
După alegerile europene din luna mai, Farage se confruntă cu o decizie în privinţa menţinerii UKIP în ELD, pe fondul criticilor la adresa opiniilor extreme susţinute de unii eurodeputaţi şi exemplelor de retorică anti-Islam apărute pe site-ul grupului european.
Pe de altă parte, UKIP susţine că toate partidele politice britanice sunt obligate să aibă 'colegi ciudaţi' în Europa, în condiţiile în care prezenţa în astfel de grupuri permite partidelor să beneficieze de mult timp de vorbit în Parlamentul European. Cu toate acestea, între deputaţii europeni din orice astfel de alianţă trebuie să existe 'afinităţi politice', în caz contrar aceştia riscând să fie desfiinţaţi ca grup de către Parlamentul European şi să îşi piardă finanţarea.
Cei mai importanţi parteneri ai UKIP din grupul EFD sunt membrii din Liga Nordului, care, potrivit zvonurilor, ar lua în considerare părăsirea EFD după alegerile din luna mai mai pentru o alianţă cu partidul de extrema-dreaptă francez Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen.
Deşi UKIP a anunţat că Liga Nordului va părăsi alianţa EFD după alegeri, europarlamentarul Francesco Speroni, din Ligii Nordului, a declarat pentru The Guardian că 'orice discuţie despre această chestiune este prematură şi nimic nu a fost decis încă'. Acesta a adăugat că EFD va trebui să verifice dacă are suficienţi europarlamentari şi state membre pentru a rămâne 'în viaţă' sub auspiciile normelor UE după următoarele alegeri.
Pe de altă parte, retorica unor partide din EFD contrastează cu accentul pus de Farage pe faptul că musulmanii sunt bine-veniţi în UKIP. De altfel, liderul UKIP a declarat că nu va forma o alianţă cu Geert Wilders, politicianul olandez cu vederi anti-islamice, sau cu Frontul Naţional şi a respins public sugestia lui Gerard Batten, unul din membrii UKIP din Parlamentul European, potrivit căruia musulmanii ar trebui să semneze un cod de conduită.
'Grupul EFD este o căsătorie de convenienţă liberă, apărută în scopul de a obţine mai mult timp de vorbit în Parlamentul European', a precizat un purtător de cuvânt al partidului britanic.