Analiză: Este responsabilă lipsa imigranţilor români şi bulgari de diminuarea succesului UKIP?
alte articole
Partidul Independenţei Regatului Unit (UKIP) este mai vizibil ca oricând, însă întrebarea importantă este dacă liderii săi sunt în măsură să transforme această atenţie în câştiguri la urne, comentează jurnalistul Christopher Goodfellow într-un articol publicat pe site-ul politics.co.uk.
Ascensiunea meteorică a UKIP din perioada premergătoare alegerilor locale de anul trecut a început să dea semne că regresează odată cu venirea toamnei, iar partidul mai are încă până să obţină peste 20% din intenţiile de vot în acest an - ţintă pe care o atingea constant la mijlocul anului 2013.
O medie lunară a principalelor sondaje în privinţa intenţiilor de vot indica că sprijinul pentru UKIP aproape s-a dublat în perioada decembrie 2012 - mai 2013 - un câştig imens în istoria partidului (cel mai bun rezultat în termeni comparativi înregistrat de un alt partid în ultimii doi ani fiind creşterea de 15% înregistrată de liberal-democraţi în martie 2013).
Deşi UKIP insistă că este încă în joc - nu în ultimul rând ca urmare a succesului înregistrat la alegerile parţiale din Wythenshawe - sprijinul la nivel naţional s-a stabilizat la aproximativ 12% în ultimele opt luni şi întrebarea este dacă el nu a atins un plafon. Va fi partidul capabil obţină din nou în mod spectaculos sprijinul electoratului sau va ajunge să lupte cu liberal democraţii pentru rolul de a treia roată la vot, cu foarte puţini sau niciun parlamentar?
Pe de altă parte, UKIP s-a descurcat mult mai bine în a transforma atenţia pe care a primit-o din partea presei şi electoratului într-un succes la urne prin comparaţie cu conservatorii, laburiştii şi liberal-democraţii. Spre exemplu, potrivit Google Trends, deşi laburiştii s-au bucurat de un interes crescut la conferinţa partidului din luna septembrie a anului trecut, acest lucru nu pare să fi avut aproape niciun impact asupra intenţiilor de vot.
În cazul UKIP, corelaţia între nivelul interesului, măsurat de Google, şi rezultatele de la urne s-a dovedit mult mai puternică între aprilie 2012 şi mai 2013 decât întreaga perioadă de doi ani, iar capacitatea lor de a transforma această atenţie în voturi este în prezent în scădere.
Mesajul anti-UE care a funcţionat atât de bine la mijlocul lui 2013 s-a prăbuşit, în condiţiile în care zvonurile alarmiste în ceea ce priveşte imigraţia românilor şi bulgarilor nu s-au concretizat deloc de la începutul anului.
În acest moment, deşi Google Trends indică unul dintre cele mai puternice dovezi 'de interes' pentru UKIP, iar sondajele sugerează că un număr mare de britanici sprijină atitudinea UKIP în privinţa înăspririi accesului în Marea Britanie, spre deosebire de rezultatele observate în trecut, interesul a avut un impact redus asupra intenţiilor de vot.