MB: Partidul eurosceptic UKIP ia în calcul o ieşire treptată din UE

Liderul UKIP, Nigel Farage. (Oli Scarff / Getty Images)
Epoch Times România
25.02.2014

Partidul eurosceptic UKIP ia în calcul o retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană treptată, pe parcursul mai multor ani, dar formaţiunea încă mai are de lucru pentru a definitiva detaliile unei astfel de strategii, a explicat recent o candidată UKIP la europarlamentarele din mai, citată în ediţia electronică a ziarului The Guardian.

Janice Atkinson, care se află pe poziţia secundă a listei întocmite de partid în circumscripţia South East England, a recunoscut că va fi imposibil pentru ţara sa să se delimiteze pur şi simplu de Uniunea Europeană. Remarcile sale, făcute în cadrul unei reuniuni publice la Brighton săptămâna trecută, au subliniat faptul că elemente-cheie ale strategiei de ieşire a UKIP încă nu au fost stabilite.

Sondajele de opinie sugerează că o abordare mai dură pe tema imigraţiei reprezintă unul dintre principalele puncte de atracţie ale UKIP, dar partidul recunoaşte că poziţia sa cu privire la imigranţii existenţi deja din UE şi cei proveniţi din alte locuri continuă să suscite dezbateri.

Întrebată dacă ar putea dura până la cinci ani pentru ca Marea Britanie să părăsească blocul comunitar, Atkinson a declarat: 'Nu poţi pur şi simplu să te retragi pentru că avem atât de multe acorduri comerciale'. Dar ea a insistat asupra faptului că UE nu poate opri retragerea Marii Britanii, afirmând că există diverse moduri de ieşire, inclusiv invocarea articolului 51 din Tratatului Uniunii Europene.

'Va fi nevoie de câţiva ani de negocieri pentru a obţine ce ne dorim, pentru că avem atât de multe acorduri comerciale din care trebuie să ne retragem şi pe care să le înlocuim cu altele noi. La acest moment, discutăm despre cum va avea loc această retragere treptată - nu avem cum să o facem brusc pentru că este vorba de locuri de muncă ce sunt legate de comerţul cu UE', a remarcat ea, amintind şi faptul că circa 70% din legislaţie provine din UE şi legile respective vor trebui schimbate.

Pe de altă parte, Atkinson a recunoscut că europarlamentarii UKIP nu se vor prezenta la procedurile de vot din Parlamentul European. 'Europarlamentarii UKIP nu sunt aleşi pentru a merge acolo să voteze', a spus ea. Totodată, responsabila a asigurat că politicile partidului său cu privire la locuinţe vor fi făcute publice înaintea alegerilor europene şi vor include o clauză potrivit căreia prioritate la obţinerea locuinţelor sociale vor avea cei cu rădăcini locale, mai vechi de două generaţii.

La miting, Atkinson a mai avertizat că telefoanele şi conturile de Twitter ale membrilor din UKIP sunt interceptate din Germania şi a sugerat că această operaţiune este finanţată de Uniunea Europeană. 'Suntem bombardaţi, iar această acţiune este finanţată de Uniunea Europeană. Nu este prea democratic, nu-i aşa? Avem dovezi verificabile în acest sens', a subliniat ea.

La acelaşi eveniment, un alt pretendent UKIP la europarlamentare, Ray Finch, a spus: 'Dacă ar fi după mine, le-aş trimite un bileţel cu 'am plecat''. Dar, a adăugat el, 'trebuie să fim vecini buni, iar aceasta presupune să negociem o retragere echitabilă din UE'.

Pe de altă parte, preşedintele liberal-democraţilor, Tim Farron, în replică la remarcile lui Atkinson, a remarcat că 'în sfârşit, cei de la UKIP recunosc că se joacă cu milioane de locuri de muncă britanice'. 'A ieşi din UE ar însemna un dezastru pentru Marea Britanie, distrugând relansarea economică şi periclitând locuri de muncă şi afaceri britanice', a conchis el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor