UE vrea să accelereze dezvoltarea de reactoare nucleare de mici dimensiuni

Reactorul nuclear finlandez Olkiluoto 3 (OL3), cel mai mare reactor nuclear din Europa (Youtube - captură ecran)
Andrei Popescu
27.01.2024

Comisia Europeană ar urma să prezinte în februarie o nouă alianţă industrială privind reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR), cu scopul de a implementa primele proiecte nucleare de mici dimensiuni în Europa la începutul deceniului următor, relatează oilprice.com.

SMR-urile sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate energetică de până la 300 MW(e) pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiţionale, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). SMR-urile oferă economii în ceea ce priveşte costurile şi timpul de construcţie şi pot fi implementate treptat pentru a se potrivi cu creşterea cererii de energie, precizează agenţia.

UE şi alte economii dezvoltate caută să stimuleze producţia de energie nucleară pentru a-şi atinge obiectivele ambiţioase în materie de climă.

UE doreşte să înfiinţeze o alianţă industrială europeană pentru SMR, deoarece blocul este martor la "un interes reînnoit pentru energia nucleară şi pentru potenţialul acesteia de a aborda toate provocările principale: decarbonizarea, securitatea aprovizionării cu energie şi autonomia strategică a UE", a declarat în noiembrie comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la un eveniment industrial.

"Implementarea cu succes a SMR-urilor trebuie să aibă loc până în următorul deceniu pentru a aduce o contribuţie semnificativă la calea noastră către neutralitatea climatică până în 2050", a mai spus Simson.

Comisia a elaborat acum un proiect de Alianţă industrială europeană, al cărei obiectiv "este de a facilita şi accelera dezvoltarea, demonstrarea şi implementarea primelor proiecte SMR în Europa la începutul anilor 2030", potrivit unui proiect de declaraţie consultat de Bloomberg News.

Potrivit proiectului, SMR ar putea fi o "contribuţie esenţială" la noul obiectiv al UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90% până în 2040.

Revenirea energiei nucleare în multe ţări ar trebui să conducă la o producţie record de electricitate din energie nucleară în 2025, a declarat Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) într-un raport publicat la începutul acestei săptămâni.

Până anul viitor, se preconizează că producţia globală de energie nucleară va depăşi recordul anterior, stabilit în 2021, a precizat AIE în raportul său "Electricitate 2024".

După criza energetică din 2022, multe guverne - cu excepţia notabilă a Germaniei - au optat pentru creşterea producţiei de energie nucleară pentru a asigura securitatea energetică şi pentru a reduce emisiile generate de producţia de electricitate, în contextul în care îşi propun să ajungă la emisii zero până în 2050.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor