UE şi Iran “încep cu dreptul” discuţiile privind salvarea acordului nuclear
alte articole
Teheranul şi puterile europene au început cu dreptul discuţiile privind salvarea acordului nuclear iranian, susţin rapoarte.
Controversatul acord a fost afectat săptămâna trecută, când preşedintele american Donald Trump a anunţat că retrage SUA din înţelegere, potrivit site-ului de ştiri Euronews.
Ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, s-a întâlnit marţi, în Bruxelles, cu omologii săi britanic, francez şi german, precum şi cu şefa UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini.
“Ne aflăm pe calea cea bună ... Multe lucruri vor depinde de ceea ce vom putea face în următoarele săptămâni”, a afirmat Zarif după întâlnirea de 90 de minute.
Mogherini a insistat că puterile europene sunt hotărâte să salveze acordul nuclear.
“Căutăm soluţii practice, discutăm despre soluţii pentru menţinerea acordului valid”, a afirmat Mogherini la o conferinţă de presă după întâlnirea din Bruxelles.
În plus, Mogherini a afirmat că Uniunea Europeană nu poate furniza Iranului garanţii juridice şi economice, dar este hotărâtă să găsească modalităţi de a menţine investiţiile. Ea a adăugat că în următoarele câteva săptămâni vor fi prezentate unele măsuri în acest sens.
Mogherini şi reprezentanţi altor puteri europene se vor întâlni din nou, săptămâna viitoare, în capitala austriacă Viena.
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert, a susţinut că secretarul de stat Mike Pompeo a discutat cu omologii săi german, francez şi britanic în ultimele zile pe tema cooperării privind Iranul.
“Secretarul a subliniat faptul că SUA şi aliaţii noştri europeni au interese solide să nu permită Iranului să dezvolte vreodată o armă nucleară şi să combată activităţile iraniene destabilizatoare în regiune”, a precizat Nauert în declaraţia sa. “Sperăm să putem coopera strâns în continuare”
Pompeo a declarat duminică la Fox News că Washingtonul este pregătit să creeze un acord iranian mult mai amplu cu partenerii săi europeni, un acord prin care să “obţină rezultate care protejează America”.
“Sper că în următoarele zile şi săptămâni putem propune un acord care funcţionează cu adevărat, care protejează cu adevărat lumea nu doar de programul nuclear al iranienilor, ci şi de rachetele şi comportamentul lor ostil”, a adăugat Pompeo.
Trump a retras SUA din JCPOA în 8 mai, susţinând că Iranul a încălcat “spiritul” acordului prin finanţarea violenţei militante în Orientul Mijlociu şi prin continuarea testelor cu rachete balistice.
Iranul neagă faptul că ar finanţa violenţa extremistă şi susţine că programul său nuclear are doar un obiectiv civil.
Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat duminică faptul că ieşirea Washingtonului din acord ar putea reprezenta sfârşitul diplomaţiei ca soluţie la neînţelegerile politice globale.
Pe lângă SUA şi Iran, acordul, cunoscut şi sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), a fost semnat de Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania. Toate aceste ţări au cerut Washingtonului să rămână în acord, susţinând că acesta reprezintă cea mai bună cale pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare. Acordul prevede ca Iranul să îşi limiteze în mod semnificativ programul nuclear în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale.