Rusia promite că va consolida relaţiile cu Iranul în pofida sancţiunilor SUA

Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe.
Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de externe. (Getty Images)

Rusia este dedicată să consolideze în continuare relaţiile cu Iranul în pofida deciziei Statelor Unite de a se retrage dintr-un acord nuclear internaţional şi de a impune noi sancţiuni împotriva Teheranului, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de Interfax.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat marţi că SUA se retrage din acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015 şi că va aplica noi sancţiuni împotriva Teheranului, pentru a se asigura că acesta nu va dezvolta arme nucleare.

Rusia a acuzat SUA că, de fapt, încalcă dreptul internaţional prin decizia de a ieşi din controversatul acord.

Riabkov a plecat joi spre Teheran pentru consultări cu oficiali iranieni privind “situaţia legată de acordul nuclear”, a declarat o sursă diplomatică, citată de Interfax.

De asemenea, după ce s-a întors din Coreea de Nord, secretarul de stat american Mike Pompeo s-a îmbarcat în discuţii cu aliaţi din Europa, Orientul Mijlociu şi Asia pentru a încerca să îi convingă să facă presiuni asupra Iranului ca să revină la masa negocierilor pentru programele sale de arme nucleare şi rachete balistice, au afirmat oficiali americani, potrivit Reuters.

Se ridică întrebarea dacă aliaţii, şi mai ales Iranul, vor fi de acord să reia discuţiile după ce SUA s-a retras din acord şi dacă Teheranul va renunţa la promisiunile făcute în cadrul înţelegerii – şi anume restricţionarea activităţii nucleare.