Iranul, Rusia şi semnatarii europeni susţin că vor respecta acordul nuclear fără SUA

Clădire ce găzduieşte reactorul centralei nucleare Bushehr, în oraşul iranian Bushehr. (Behrouz Mehri/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
09.05.2018

Iranul, Rusia şi puterile europene care au semnat acordul nuclear iranian în 2015 au declarat că vor respecta înţelegerea în pofida faptului că SUA a decis să se retragă din ea, însă administraţia lui Donald Trump a precizat că va depune eforturi pentru a îngreuna acest proces.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a cerut marţi diplomaţilor săi să negocieze cu China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania în săptămânile următoare, pentru a stabili dacă Iranul va putea beneficia de cooperarea ţărilor care au promis că vor continua să onoreze acordul, conform RFE/RL.

“Dacă realizăm obiectivele acordului în cooperare cu ceilalţi membri, [acordul] va rămâne în picioare”, a precizat Rohani. Totuşi, el a avertizat că Iranul este pregătit să îşi reia activităţile nucleare, care au fost restricţionate de acord în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului, dacă din cauza retragerii Statelor Unite economia iraniană nu va putea prospera.

“Nu îi vom permite lui Trump să câştige acest război psihologic”, a afirmat Rohani.

Furie în Parlament

Miercuri, unii parlamentari iranieni au dat foc unui steag american de hârtie în Parlament, scandând “Moarte Americii!”

Preşedintele Parlamentului iranian, Ali Larijani, a afirmat astăzi: “Abandonarea acordului de către Trump este un spectacol diplomatic... Iranul nu are nicio obligaţie să-şi respecte angajamentele în situaţia curentă. Este evident faptul că Trump înţelege doar limbajul forţei”.

De asemenea, Larijani a cerut departamentului nuclear al ţării să se pregătească pentru “reluarea tuturor aspectelor activităţilor nucleare”.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat la rândul său că Trump “a făcut o greşeală”, potrivit website-ului său oficial.

În acelaşi timp, aliaţii europeni ai SUA au cerut Washingtonului să nu facă nimic pentru a submina angajamentul lor pentru menţinerea acordului valid.

Şefa UE pentru politică externă, Federica Mogherini, a cerut Iranului să îşi respecte angajamentele “aşa cum noi le vom respecta pe alte noastre şi, împreună cu restul comunităţii internaţionale, vom păstra acest acord nuclear”.

Un diplomat rus a declarat că acordul rămâne în picioare cât timp Iranul continuă să îl onoreze, în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut tuturor statelor să “respecte în întregime” înţelegerea.

Într-o declaraţie comună, Marea Britanie, Franţa şi Germania au cerut SUA “să se asigure că structurile [acordului] pot rămâne intacte şi să evite luarea de măsuri care obstrucţionează deplina implementare a acordului de către toate părţile acestuia”.

Însă oficiali americani de top iau deja măsuri pentru a obstrucţiona eforturile puterilor europene de a avansa cu acordurile de afaceri pe care le-au iniţiat în 2016, când sancţiunile împotriva Teheranului au fost suspendate.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că revocă licenţe nu doar pentru vânzarea a sute de avioane de pasageri Iranului de către gigantul american Boeing, dar de asemenea şi de către producătorul european de avioane Airbus.

IranAir a comandat 200 de avioane de pasageri: 100 de la Airbus, 80 de la Boeing şi 20 de la producătorul franco-italian ART. Toate acordurile sunt dependente de licenţe americane din cauza utilizării pieselor americane în construcţia avioanelor comerciale.

De asemenea, Trezoreria SUA a acordat altor companii care fac afaceri cu Iranul un interval de 90 până la 180 de zile să se ocupe de contractele existente, o măsură extremă care poate afecta companii globale majore, inclusiv General Electric, Volkswagen, Total, Peugeot Citroen, British Airways, Accor şi Lufthansa.

Într-un mesaj postat pe Twitter, noul ambasador american în Germania, Richard Grenell, a sfătuit companiile germane care au afaceri cu Iranul să “reducă imediat operaţiunile”.

Germania este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Iranului, exporturile germane în Republica Islamică ajungând la aproximativ 2,6 miliarde de euro în 2016, o creştere cu 26% faţă de anul precedent, potrivit Ministerului german de Finanţe.

În anunţul făcut privind retragerea SUA din acordul nuclear, Trump a promis că ţara sa va aplica din nou sancţiuni dure împotriva Iranului.

“Vom institui cel mai ridicat nivel de sancţiuni economice”, a precizat marţi preşedintele american.

Trump a susţinut că obiectivul său este de a “conlucra cu aliaţii noştri pentru a obţine o soluţie reală, cuprinzătoare şi durabilă la ameninţarea nucleară iraniană”, însă niciuna dintre celelalte puteri mondiale care au semnat acordul în 2015 nu a dorit să se încerce negocierea unui nou acord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor