UE nu obligă niciun stat membru să impună taxa auto pentru prima înmatriculare
Legislaţia UE nu obligă statele membre să impună o taxă de primă înmatriculare, dar în cazul în care o fac trebuie să evite aplicarea ei discriminatorie, a declarat, la solicitarea NewsIn, Natasja Bohez Rubiano, ofiţerul de presă al comisarului european pentru taxe, Algirdas Semeta.
"Legislaţia Uniunii Europene nu obligă niciun stat membru să impună taxa pentru prima înregistrare. Totuşi, dacă un stat membru decide să aplice o astfel de taxă ea trebuie să respecte legislaţia europeană, evitând cu preponderenţă orice fel de discriminare în aplicarea ei", a precizat Natasja Bohez Rubiano, ofiţerul de presă al comisarului european pentru taxe, uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta.
"Curtea Europeană de Justiţie a stabilit că legea românească era discriminatorie în ceea ce priveşte maşinile second-hand cumpărate din alte state membre. Există mai multe soluţii pentru eliminarea unei astfel de discriminări: o soluţie ar fi taxarea tuturor vehiculelor care circulă în România. Este treaba autorităţilor române să găsească soluţia potrivită, dar aceasta trebuie să fie în concordanţă cu decizia Curţii Europene de Justiţie", a precizat pentru NewsIn Natasja Bohez Rubiano.
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni că în urma unei analize făcute la minister, în cadrul coaliţiei, a propus ca aplicarea noii taxe auto să fie amânate până la 1 ianuarie 2013. Astfel, proprietarii care au maşini înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 au încă un an la dispoziţie ca să-şi poată vinde maşina.
"Am luat două decizii. Prima este că rămâne în vigoare prevederea potrivit căreia pentru maşinile care se înmatriculează (cele aduse din străinătate, n.r.), cetăţeanul va plăti cu 25 la sută mai puţin, urmând să fie returnaţi şi banii pentru cei care au plătit mai mult în perioada precedentă. A doua, cea prin care am amânat până la 1 ianuarie 2013, aplicarea acelei prevederi din lege pe care ne-a impus-o UE (...) prin care acele maşini înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2007 pentru care, la prima vânzare, cumpărătorul trebuia să plătească taxa auto. De ce am amânat-o? Pentru că deşi am informat populaţia anul trecut că cei care vor să vândă aceste maşini mai vechi, să le vândă până intră în vigoare legea, evident că e încă o zonă mare a celor care au maşini mai vechi de cinci ani pe care vor să le vândă. Deci le mai dăm o gură de oxigen ca să poată să vândă aceste maşini până la 1 ianuarie 2013", a explicat Borbely.