UE încearcă să convingă Ucraina de oportunitatea unei apropieri

Cazul Iulia Timoşenko, aflată în continuare în închisoare în Ucraina, constituie un blocaj major în apropierea Kievului de Uniunea Europeană (UE), cu zece zile înainte de summitul crucial de la Vilnius, informează cotidianul francez Le Monde.
(photos.com)
Epoch Times România
19.11.2013

Cazul Iulia Timoşenko, aflată în continuare în închisoare în Ucraina, constituie un blocaj major în apropierea Kievului de Uniunea Europeană (UE), cu zece zile înainte de summitul crucial de la Vilnius, informează cotidianul francez Le Monde.

Europenii sunt încă într-o incertitudine totală în ceea ce priveşte posibilitatea semnării unui Acord de asociere şi de liber-schimb cu Ucraina, în timp ce şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene sunt convocaţi la Vilnius, Lituania, în zilele de 28 şi 29 noiembrie, pentru a participa la Summitul Parteneriatului Estic, dedicat ancorării europene a mai multor ţări.

Acest lucru se va şi realiza în cazul Georgiei şi al Republicii Moldova. În ceea ce priveşte Armenia, aceasta a optat pentru apropierea de Rusia (prin ralierea la Uniunea Vamală), în timp ce Ucraina, a cărei legislaţie este catalogată drept 'justiţie selectivă', are dificultăţi în a se conforma unei exigenţe formulate de UE, şi anume de a permite exilul în Germania, din raţiuni medicale, pentru Iulia Timoşenko, fost premier şi opozantă a preşedintelui Viktor Ianukovici. Aceasta a fost condamnată la şapte ani de închisoare pentru 'abuz de putere', în urma unui proces penal despre care unii spun că ar avea substrat politic, precizează Le Monde.

Miniştrii afacerilor externe ai celor 28 de ţări ale UE le-au solicitat luni autorităţilor de la Kiev să facă totul pentru a depăşi acest impas şi au încercat să le convingă de existenţa unor interese economice clare oferite de apropierea de UE, însă fără a evoca o adeziune. Potrivit şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, autorităţile ucrainene au onorat 10 din cele 11 exigenţe europene, care vizează în special legea electorală, democratizarea, comerţul sau rolul procurorului general.

Există, însă, o problemă: cea de-a 11-a cerinţă este cea mai importantă, subliniază cotidianul francez citat. Aceasta vizează soarta Iuliei Timoşenko, iar săptămâna trecută deputaţii ucraineni nu au reuşit să ajungă la un acord asupra eliberării fostului premier. Parlamentarii ucraineni ar urma să reia dezbaterile în data de 19 noiembrie, într-o sesiune de trei zile cu deznodământ incert, în prezenţa celor doi emisari europeni, Pat Cox, fostul preşedinte irlandez al parlamentului de la Strasbourg, şi Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei. Preşedintele Ianukovici evocă promulgarea unei 'legi condiţionate', ceea ce ar putea însemna că rivala sa ar urma să-şi ispăşească restul de pedeapsă penală în urma tratamentului din străinătate sau ca aceasta să se angajeze să nu candideze în alegerile prezidenţiale.

În prezent, ţările UE afişează o unitate de faţadă, fără a-şi putea ascunde complet divergenţele interne, continuă Le Monde. Germania, Olanda, Spania şi alte ţări europene solicită 'măsuri credibile', cum a spus luni, în Bundestag, cancelarul federal german Angela Merkel. 'Ucraina trebuie să onoreze criteriile cerute dacă doreşte un acord', a declarat Merkel. Suedia şi alte câteva ţări doresc să ţină cont de problema Iuliei Timoşenko, însă punând în balanţă interesul strategic al unei apropieri cu Ucraina.

Va dura, oare, coeziunea europeană până la Vilnius, orice s-ar întâmpla? În orice caz, luni, miniştrii de externe europeni s-au declarat dispuşi să întârzie la maxim perioada în care Ucraina să răspundă acestei cerinţe: un consiliu al afacerilor externe a fost programat, pentru orice eventualitate, chiar pentru data de 28 noiembrie, la orele 17.00, la Vilnius... 'În caz de' şi pentru a evita ceea ce ar putea părea un nou eşec al europenilor sau o victorie a Moscovei.

În ultimele săptămâni, Rusia a exercitat puternice presiuni la adresa lui Ianukovici şi a făcut totul pentru a provoca eşecul summitului de la Vilnius. Luni, ministrul ucrainean al energiei a anunţat că s-a ajuns la un acord cu Gazprom în ceea ce priveşte reglementarea datoriei la gaz a ţării sale. Grupul rus s-a arătat brusc 'mai conciliant' după amânarea votului din parlamentul ucrainean pe marginea eliberării Iuliei Timoşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor