UE extinde sancţiunile. În vizor, 5 persoane implicate în organizarea alegerilor prezidenţiale ruse în Crimeea

Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles
Steaguri ale Uniunii Europene in fata sediului Comisiei Europene din Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Uniunea Europeană a sancţionat luni cinci persoane care, potrivit blocului, au ajutat la organizarea alegerilor prezidenţiale ruseşti din luna martie în peninsula ucraineană anexată Crimeea.

UE a declarat că alegerile din Crimeea nu au fost legitime şi au încălcat suveranitatea Ucrainei.

Cele cinci persoane sancţionate sunt Natalia Ivanovna Berzrucenko, care a fost vicepreşedintă a Comisiei Electorale din Crimeea, Inna Nikolaevna Guzeieva, secretară a comisiei, Aleksandr Iurevici Petuhov, preşedintele Comisiei Electorale din Sevastopol, Miroslav Aleksandrovici Pogorelov, adjunctul lui Petuhov şi Anastasia Nikolaevna Karpranova, secretara lui Petuhov.

Toţi cei cinci au interdicţii privind eliberarea vizelor şi îngheţarea activelor în UE. Persoanele au fost sancţionate pentru “susţinerea şi implementarea activă a unor politici care subminează integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei”, a susţinut Consiliul European într-o declaraţie.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a afirmat că Moscova “îşi rezervă dreptul de a reacţiona în mod corespunzător la cea mai recentă măsură ostilă luată de UE”.

“Singurul rezultat practic al sancţiunilor este acumularea de factori iritanţi care subminează stabilirea unui dialog reciproc avantajos şi cooperarea cu Rusia”, a declarat aceasta.

În rundele anterioare de sancţiuni, UE a îngheţat deja active şi a aplicat interdicţii pentru vize împotriva a 150 de oficiali ruşi şi separatişti susţinuţi de Moscova, precum şi împotriva a 38 de entităţi care, potrivit Bruxelles-ului, poartă răspunderea pentru acţiuni care au încălcat integritatea teritorială a Ucrainei.

UE a impus pentru prima dată sancţiuni în martie 2014, după ce Rusia a ocupat şi anexat ilegal Crimeea. Sancţiunile au fost actualizate periodic cu noi nume şi prelungite tot la fiecare şase luni, cel mai recent în luna martie.