Ucraina impune sancţiuni similare celor aplicate de SUA magnaţilor ruşi

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko. (Sean Gallup/Getty Images)

Ucraina a decis să extindă sancţiunile impuse unor companii şi entităţi ruseşti, similare celor aplicate de Statele Unite care au vizat magnaţi şi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Kievul a extins de asemenea sancţiunile existente pe care le-a aplicat împotriva a sute de companii şi entităţi ruseşti ca răspuns la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014 şi la sprijinul acordat de Kremlin separatiştilor din estul Ucrainei.

“Prin decizia de astăzi am coordonat noile sancţiuni ... cu cele care au fost adoptate de SUA împotriva unor cetăţeni şi entităţi juridice ale Federaţiei Ruse”, a precizat Poroşenko într-o declaraţie făcută după o reuniune a Consiliului de Apărare şi Securitate al Ucrainei.

Totuşi, Poroşenko nu a menţionat numele persoanelor aflate pe listă sau când vor intra în vigoare noile sancţiuni, însă anterior declarase că ţara sa va sancţiona oligarhi ruşi, inclusiv pe Oleg Deripaska.

În luna aprilie, SUA a impus sancţiuni majore împotriva a 24 de cetăţeni ruşi, inclusiv magnatul aluminiului Deripaska, aceasta fiind una dintre cele mai agresive măsuri făcute de Washington împotriva Moscovei pentru presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi pentru alte “activităţi ostile”.

Nu se ştie care va fi efectul noilor sancţiuni ucrainene, în condiţiile în care multe companii ruseşti au intenţionat deja să îşi încheie activităţile legate de Ucraina din cauza sancţiunilor precedente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe