UE exclude renegocierea acordului Brexit. Promite evitarea backstop-ului irlandez înainte de 2021

Premierul britanic Theresa May doreşte reasigurări că o secţiune a acordului pentru Brexit, cunoscut sub numele de backstop-ul irlandez, este doar temporară. Liderii UE susţin că vor încerca să evite declanşarea acestuia.
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)
Andrei Popescu
14.12.2018

Liderii UE au exclus din nou, vineri, modificarea acordului de retragere a Marii Britanii din bloc. Însă ei l-au reasigurat pe premierul britanic că vor încerca să încheie un nou acord de liber schimb între cele două părţi înainte de 2021, potrivit Deutsche Welle.

Într-o declaraţie comună, liderii celor 27 de state membre UE au precizat că sunt determinaţi să finalizeze acordul de comerţ liber cât mai repede posibil, pentru a evita declanşarea unui aranjament controversat existent în acordul pentru Brexit, care este cunoscut sub numele de “backstop-ul irlandez”.

Backstop-ul, care are natură obligatorie, va menţine graniţa deschisă între Irlanda de Nord, care este teritoriu britanic, şi Irlanda, care este membru UE, în cazul în care Londra şi Bruxelles vor eşua să convină asupra unui nou acord de comerţ liber până în decembrie 2020.

Premierul Theresa May încearcă să îi convingă pe unii dintre parlamentarii mai radicali din partidul său (Partidul Conservator) să aprobe acordul de retragere din cauza temerilor că backstop-ul ar putea forţa Marea Britanie să accepte regulile UE pe termen nelimitat.

May s-a întâlnit în această săptămână cu lideri UE la Bruxelles pentru a obţine “asigurări legale şi politice” din partea blocului că backstop-ul va fi temporar. Dar liderii UE au fost deranajaţi de lipsa de claritate a lui May cu privire la tipul de asigurări pe care le doreşte.

De altfel, după ce premierul britanic a suspendat luni votarrea în Parlament a acordului Brexit pentru a evita o înfrângere aproape sigură, liderii UE, inclusiv cancelarul german Angela Merkel, au declarat în repetate rânduri că nu vor renegocia niciun aspect al acordului existent.

Diviziunea politică din Marea Britanie cu privire la acordul de retragere din UE a ridicat întrebări în legătură cu viitorul lui May în funcţia de premier.

Miercuri, primul ministru britanic a supravieţuit unui vot de neîncredere în cadrul Partidului Conservator şi pentru moment îşi păstrează funcţia.

Dar May, care a promis că va demisiona înaintea alegerilor din 2022, ar putea în continuare să se confrunte cu un vot de neîncredere în Parlament în cazul în care laburiştii, cel mai mare partid din opoziţie, va ţine cont de apelurile venite de la alte partide din opoziţie de a cere o astfel de măsură.

În cazul în care parlamentarii britanici eşuează să aprobe acordul de retragere, Marea Britanie riscă să iasă din UE în 29 martie 2019 fără un acord şi mulţi observatori, inclusiv guvernul britanic, prezic probleme economice şi politice severe după un Brexit fără acord.

Luând cuvântul după întâlnirea de vineri din Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că blocul accelerează pregătirile pentru un astfel de posibil rezultat, adăugând că “în 19 decembrie Comisia va publica toate informaţiile care sunt în general utile” pentru efectuarea pregătirilor necesare pentru situaţia în care nu se va ajunge la un acord în cele din urmă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor