Expertă în probleme UE: Naţiunile de dreapta nu vor să iasă din bloc, ci să “transforme” ordinea europeană

Protest violent al manifestanţilor “vestele galbene” împotriva creşterii preţurilor la combustibili, bulevardul Champs-Elysees din Paris, Franţa, 24 noiembrie 2018 (Getty Images)
Andrei Popescu
11.12.2018

Dorinţa tot mai mare a Europei pentru mai multă autoritate depăşeşte în prezent cu mult necesitatea libertăţilor personale, potrivit expertei în probleme europene Nicole Gnesotto, în contextul în care partidele naţionaliste şi de extremă dreapta au obţinut victorii electorale semnificative în Europa, afectând status quo-ul politic, potrivit Express.co.uk.

Alegerile din mai 2019 pentru Parlamentul European ar putea remodela peisajul politic al blocului dacă partidele naţionaliste şi de extremă dreapta vor câştiga popularitate şi îşi vor consolida puterea politică în Bruxelles. Mişcările populiste şi anti-establishment din Europa – care au evoluat din proteste stradale şi cele aflate în prezent la putere – sunt “potenţial autoritare”, a afirmat Gnesotto într-un interviu publicat la sfârşitul săptămânii trecute în Le Figaro. Ea a mai afirmat: “Aceste [mişcări naţionaliste] răspund dorinţelor populaţiilor vulnerabile, pentru care necesitatea de autoritate a devenit mult mai mare decât necesitatea de libertăţi personale”.

Grupurile politice anti-UE nu doresc să urmeze paşii Marii Britanii şi să iasă din blocul european deoarece ele ştiu că acest lucru ar însemna o “catastrofă economică”, a continuat aceasta.

Ceea ce doresc ele cu adevărat este să “transforme” ordinea europeană existentă în prezent.

Ea a subliniat, înainte să explice că sprijinul tot mai mare pentru mişcările populiste radicale are la bază criza internă a Europei, faptul că: “[Mişcările] doresc o Europa mai autoritară, precum o fortăreaţă, mai xenofobă şi mai socială”.

Când i s-a cerut să numească cea mai mare provocare cu care se confruntă în prezent blocul, ea a precizat: “Criza internă a Europei este cea mai mare provocare a sa, deoarece este atât socială, cât şi democratică”.

Gnesotto a adăugat: “Globalizarea este o veste bună pentru ţările sărace, însă în ţările bogate este o monedă cu două feţe şi permite dezvoltarea inegalităţilor. Vedeţi acest lucru în Franţa, unde a fost slăbită clasa de mijloc. Dar toate ţările europene sunt victime – în diverse moduri – ale acestei crize”.

Această “criză a clasei de mijloc” a atins toate ţările industrializate, chiar şi SUA, a avertizat experta. “Este o criză adâncă accentuată de faptul că europenii nu au niciun control asupra viitorului globalizării”.

Creşterea populismului de extremă dreapta şi respingerea globalizării sunt probleme serioase care “pun sub semnul întrebării prosperitatea europeană, pieţele si bugetele europene, dar şi valorile democratice ale blocului”, a mai afirmat Gnesotto.

Alegerile parlamentare din mai 2019 – descrise ca o bătălie între partidele de centru şi pro-UE şi formaţiunile naţionaliste de extremă dreapta care doresc să pună capăt migraţiei şi globalizării – ar putea zgudui peisajul politic.

Întrebată dacă blocul Bruxelles-ului se va prăbuşi după ce Marea Britanie va ieşi din UE în martie 2019, Gnesotto a subliniat că Brexitul “este o excepţie – un caz special”.

Ea a precizat: “Britanicii au luat o decizie suverană pentru a ieşi din Europa, pe care nu au îmbrăţişat-o niciodată cu entuziasm. Mai curând, temerile legate de ce se va întâmpla cu Marea Britanie după Brexit au avut un efect descurajator asupra altor state membre şi mişcări care au fost tentate de ideea ieşirii din blocul european.

“Există un risc redus de contaminare legat de Brexit, deşi cred că va avea un efect de transformare asupra blocului”.

Luni, premierul britanic a anunţat pe neaşteptate amânarea votului parlamentar privind acordul pentru Brexit, aruncând în derizoriu planurile Londrei de a ieşi din UE chiar în ajunul votări. Decizia a fost luată pe fondul avertismentelor repetate ale parlamentarilor, inclusiv ale conservatorilor lui May, că premierul va suferi o înfrângere zdrobitoare şi că acordul nu va fi votat.

Anunţul lui May privind anularea votului a fost făcut la doar câteva ore după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Marea Britanie poate revoca unilateral notificarea privind Brexitul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor