UE critică Rusia pentru afirmaţia că Polonia ar fi pornit cel de-al doilea război mondial

Vera Jourova
Vera Jourova (Epoch Times România)

Comisia Europeană a declarat, miercuri, că nu va tolera denaturarea faptelor istorice, după ce Vladimir Putin a sugerat că Polonia a fost parţial responsabilă de începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi a spus că va contesta dezinformarea oriunde s-ar afla.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat luna trecută că Polonia a împărtăşit responsabilitatea pentru război, deoarece a cunoscut planurile germane naziste din 1938 pentru dezmembrarea Cehoslovaciei. Purtătorul de cuvânt al parlamentului rus a cerut ca Polonia să-şi ceară scuze pentru începerea războiului.

„Fiecare are dreptul la propria opinie, dar nu la propriile sale versiuni ale faptelor. Rolul Comisiei aici este acela de a vorbi despre fapte", a declarat în Parlamentul European, Comisarul UE pentru Justiţie, Vera Jourova.

"Comisia Europeană respinge pe deplin orice afirmaţii false care încearcă să denatureze istoria celui de-al Doilea Război Mondial sau să înfăţişeze victimele, precum Polonia, drept făptuitori", a declarat aceasta.

Jourova a afirmat că pactul dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, semnat de miniştrii de externe Joachim von Ribbentrop şi Vyacheslav Molotov la 23 august 1939, este cel care a deschis calea războiului.

„Alianţa nazist-sovietică a permis atacul împotriva Poloniei de către Germania nazistă la 1 septembrie 1939 şi apoi de către trupele sovietice la 17 septembrie. Aceste evenimente au marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial - acestea sunt faptele ”, a precizat Jourova.

„Distorsiunea faptelor istorice este o ameninţare la adresa societăţilor noastre democratice şi trebuie contestată acolo unde este posibil”, a spus ea.

„Diseminarea organizată şi orientată a distorsiunilor şi dezinformării este un lucru împotriva căruia trebuie să ne opunem şi să-l respingem.”