UE critică Rusia pentru afirmaţia că Polonia ar fi pornit cel de-al doilea război mondial

Vera Jourova (Epoch Times România)
Andrei Popescu
16.01.2020

Comisia Europeană a declarat, miercuri, că nu va tolera denaturarea faptelor istorice, după ce Vladimir Putin a sugerat că Polonia a fost parţial responsabilă de începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi a spus că va contesta dezinformarea oriunde s-ar afla.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat luna trecută că Polonia a împărtăşit responsabilitatea pentru război, deoarece a cunoscut planurile germane naziste din 1938 pentru dezmembrarea Cehoslovaciei. Purtătorul de cuvânt al parlamentului rus a cerut ca Polonia să-şi ceară scuze pentru începerea războiului.

„Fiecare are dreptul la propria opinie, dar nu la propriile sale versiuni ale faptelor. Rolul Comisiei aici este acela de a vorbi despre fapte", a declarat în Parlamentul European, Comisarul UE pentru Justiţie, Vera Jourova.

"Comisia Europeană respinge pe deplin orice afirmaţii false care încearcă să denatureze istoria celui de-al Doilea Război Mondial sau să înfăţişeze victimele, precum Polonia, drept făptuitori", a declarat aceasta.

Jourova a afirmat că pactul dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, semnat de miniştrii de externe Joachim von Ribbentrop şi Vyacheslav Molotov la 23 august 1939, este cel care a deschis calea războiului.

„Alianţa nazist-sovietică a permis atacul împotriva Poloniei de către Germania nazistă la 1 septembrie 1939 şi apoi de către trupele sovietice la 17 septembrie. Aceste evenimente au marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial - acestea sunt faptele ”, a precizat Jourova.

„Distorsiunea faptelor istorice este o ameninţare la adresa societăţilor noastre democratice şi trebuie contestată acolo unde este posibil”, a spus ea.

„Diseminarea organizată şi orientată a distorsiunilor şi dezinformării este un lucru împotriva căruia trebuie să ne opunem şi să-l respingem.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor