UE: Crimeea trebuie returnată Ucrainei înaintea ridicării sancţiunilor împotriva Rusiei

Deşi iniţial a declarat că implementarea totală a prevederilor acordurilor de la Minsk este principala condiţie pentru ridicarea sancţiunilor aplicate împotriva Rusiei, Parlamentul UE a votat o rezoluţie prin care a adăugat returnarea peninsulei Crimeea pe lista condiţiilor.
Sediul din Strasbourg al Parlamentului European. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.02.2016

Parlamentul European a susţinut că returnarea peninsulei ucrainene Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în martie 2014, către Ucraina este una dintre condiţiile necesare pentru ridicarea sancţiunilor impuse împotriva Moscovei, conform unei rezoluţii publicate pe website-ul Parlamentului.

“Preluarea controlului ucrainean asupra peninsulei este una dintre condiţiile restabilirii unor relaţii de cooperare cu Federaţia Rusă, inclusiv suspendarea sancţiunilor asociate”, se arată în rezoluţia adoptată joi de Parlamentul UE.

Anterior, liderii blocului european au susţinut că ridicarea sancţiunilor depinde doar de implementarea totală a prevederilor acordurilor de la Minsk, care urmăresc să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, a raportat website-ul de ştiri RBC.

Deputaţii UE condamnă anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia şi vor continua politica nerecunoaşterii ocupării ruseşti [a peninsulei], susţine textul rezoluţiei.

În plus, documentul a precizat că a fost înregistrat un “nivel fără precedent” de încălcări ale drepturilor omului împotriva rezidenţilor din Crimeea, în special împotriva tătarilor crimeeni.

Rezoluţia a fost susţinută de 472 de deputaţi UE, iar 79 de deputaţi au votat împotriva ei, conform RBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor