UE abordează brutalitatea regimului Lukaşenko. Vladimir Putin avertizează că poate trimite forţe în Bielorusia
alte articole
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, în timpul unei adresări-surpriză, că Rusia este pregătită să trimită forţe de ordine în Bielorusia „dacă este necesar”, în eventualitatea în care demonstranţii pro-democraţie comit „jafuri”.
Oferta/anunţul a fost făcută în contextul protestelor masive care contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august în urma cărora preşedintele Aleksander Lukaşenko se pregătea să obţină al şaselea mandat.
Criticii lui Lukaşenko sunt convinşi că alegerile au fost fraudate, iar contracandidata sa în alegeri, acum refugiată în Lituania, a depus plângere la biroul electoral în acest sens.
Putin a făcut comentariile într-un interviu difuzat, joi, de canalul televiziunii de stat. „Forţele ruse nu vor fi desfăşurate decât dacă elemente extremiste din Bielorusia depăşesc linia şi trec la comiterea de jafuri", a declarat Putin.
Preşedintele rus a opinat că „instituţiile de ordine din Bielorusia demonstrează un comportament destul de rezervat, indiferent de situaţie”.
Comentariile lui Putin au stârnit temeri că mişcările - de o amploare deosebită, cele mai importante de la căderea Uniunii Sovietice - vor fi deturnate de trupele speciale care vor încerca să jefuiască şi să producă pagube pentru a justifica intervenţia dură a forţelor de menţinere a ordinii.
Preşedintele Bielorusiei, care a numit demonstranţii "şobolani", este acuzat, împreună cu forţele de ordine, de intervenţii extrem de brutale împotriva demonstraţiilor paşnice, inclusiv folosirea de muniţie de război împotriva oamenilor neînarmaţi. Există numeroase mărturii şi filmări despre torturi în arestul poliţiei şi bătăi pe scară largă în oraşele bieloruse, preponderent în Minsk.
Svetlana Tihanovskaia, contracandidatul lui Lukaşenko la alegerile prezidenţiale, a spus că cel puţin şase persoane au fost ucise în timpul campaniei de represiune şi zeci de protestatari au dispărut după ce au fost reţinuţi de autorităţi.
Maria Koleşnikova, membru principal al Consiliului de coordonare al campaniei Svetlanei Tihanovskaia, lider al opoziţiei exilate, a fost convocată la sediul Comitetului de investigare din Bielorusia pentru interogare pe 27 august.
Poliţia a arestat cel puţin 20 de persoane şi a împrăştiat circa 1.000 de persoane adunate în Piaţa Independenţei din capitala Bielorusiei miercuri seară, în a 18-a zi de proteste care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale din 9 august, în urma cărora Aleksander Lukaşenko a clamat victoria, obţinând al şaselea mandat de preşedinte.
Oamenii au fluturat steaguri roşii şi albe şi au scandat „Pleacă!”, cerând demisia dictatorului aflat de 26 de ani la conducerea ţării, cerând organizarea de noi alegeri prezidenţiale.
Poliţia a blocat uşile bisericii din apropiere unde s-au refugiat câteva zeci de protestatari. După aproximativ 40 de minute, aceştia au fost lăsaţi să plece, a informat site-ul independent de ştiri Tut.by.
Un număr mare de poliţişti a reţinut cel puţin 20 de persoane, potrivit AFP, în timp ce Associated Press a afirmat că au fost reţinute câteva zeci. Cel puţin trei persoane au fost reţinute într-un alt protest la Brest pe 26 august, potrivit RFE/RL.
Represiunea poliţiei are loc înaintea întâlnirii de două zile a miniştrilor de externe ai UE, care a început ieri în Germania, în cadrul căreia se discută sancţiuni împotriva regimului din Bielorusia.