Lukaşenko susţine că Polonia ar vrea să invadeze partea de vest. Varşovia protestează

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko. (Captură Foto)
A.P.
27.08.2020

Ministerul de Externe polonez l-a convocat pe ambasadorul Bielorusiei din cauza acuzaţiilor recente făcute de regimul de la Minsk, care a susţinut că Varşovia intenţionează să anexeze regiunea Grodno, a declarat adjunctul ministrului de Externe Marcin Przydacz.

Biroul preşedintelui polonez a abordat anterior acuzaţiile, spunând că Polonia nu are nicio intenţie de a anexa zone din Bielorusia.

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a anunţat anterior desfăşurarea armatei la graniţele vestice ale ţării, menţionând că a fost principala sa decizie în 25 de ani.

„În legătură cu acuzaţiile neîntemeiate ale autorităţilor din Bielorusia împotriva Poloniei, ambasadorul Republicii Bieloruse a fost chemat joi, la ora 15:00 la Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei”, potrivit unei postări pe Twitter.

Câteva ore mai târziu, Ministerul de Externe din Bielorusia a chemat însărcinatul cu afaceri al Poloniei la Minsk, Marcin Wojciechowski, pentru a protesta împotriva tentativelor părţii poloneze de a interveni în treburile interne ale republicii.

"Un protest hotărât a fost depus în legătură cu încercările deschise ale părţii poloneze de a interveni direct în afacerile interne ale Republicii Bielorusia. Se atrage atenţia asupra declaraţiilor făcute de mai mulţi politicieni şi oficiali polonezi care sigur nu sunt prieteni, lucru inacceptabil în comunicarea interstatală", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Anatoly Glaz.

Declaraţia despre posibila „agresiune” a fost făcută de dictatorul Alexander Lukaşenko pe fondul protestelor anti-guvernamentale care au lovit ţara după alegerile prezidenţiale din 9 august.

„Ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este faptul că la această situaţie internă din Bielorusia s-a adăugat un factor extern. Vedem o mişcare serioasă a trupelor NATO în imediata vecinătate a graniţelor noastre”, a subliniat Lukaşenko, referindu-se la „teritoriul Poloniei şi Lituaniei”.

Lukaşenko l-a instruit, de asemenea, pe ministrul Apărării şi pe şeful Comandamentului Operaţional vestic să facă toate eforturile pentru a "proteja, în primul rând, perla vestică a Bielorusiei cu centrul său în Grodno" şi a plasat armata în alertă de luptă, desfăşurând trupe la graniţele vestice ale ţării.

Lukaşenko şi-a proclamat victoria în alegerile de la 9 august, comisia electorală centrală declarând un scor de 80% din voturi, în timp ce opoziţia a afirmat că au existat fraude multiple, susţinând că Svetlana Tihanovskaia, candidata opoziţiei, ar fi adevărata câştigătoare.

În acelaşi timp, susţinătorii lui Lukaşenko au organizat de asemenea mitinguri, subliniind că grevele zilnice la companiile importante, inclusiv la uzinele de vehicule şi îngrăşăminte, precum şi demonstraţiile, reprezintă o lovitură semnificativă pentru economie.

Vorbind cu lucrătorii din fabrică săptămâna trecută, preşedintele bielorus a spus că cei care intenţionează să facă grevă pot pleca dacă vor, afirmând că astfel de proteste perturbă economia ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor