Ucraina: UE propune din nou un plan pentru un Acord de Asociere
alte articole
Uniunea Europeană a propus, joi, Ucrainei să pregătească un plan pentru implementarea unui eventual acord de asociere, cu condiţia ca autorităţile de la Kiev să-şi asume angajamentul "clar" că semnează acordul.
"Pe baza unui angajament clar al Ucrainei de semnare a acestui acord, pregătim o foaie de parcurs pentru implementarea documentului", a afirmat, conform AFP, Ştefan Fule, comisarul UE pentru Politici de Vecinătate, după întrevederea de la Bruxelles cu vicepremierul Serghei Arbuzov.
Fule a declarat că va analiza "în profunzime" toate problemele în ce priveşte această implementare, contestând "exagerările" care circulă în legătură cu costul acordului de asociere pentru economia ucraineană. El a precizat că este "important să privim cu luciditate beneficiile pe termen lung şi să nu considerăm" acordul "ca fiind un cost". "Trebuie să ne înţelegem în ceea ce priveşte cifrele", a mai subliniat el.
Comisarul a confirmat, totodată, că UE susţine în continuare să ajute Ucraina, care are mari dificultăţi financiare, să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). "Ne vom concentra asupra nevoilor financiare imediate ale Ucrainei pentru a ajuta FMI şi ţara să ajungă la un acord".
Datorită presiunii Rusiei, preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a renunţat, la sfârşitul lunii noiembrie, să semneze acordul de asociere negociat timp de mai mulţi ani cu europenii. El a spus totuşi că are încă intenţia de a-l semna, fără a stabili o altă dată.
Fule a etichetat întâlnirea cu Arbuzov drept "sinceră şi deschisă". Vorbind de un dialog "sincer şi deloc uşor", acesta din urmă s-a declarat "încrezător" în faptul că cele două părţi vor ajunge să "se înţeleagă într-un viitor apropiat".
Subiectele care se vor discuta sunt cele comerciale - Ucraina se teme de represalii dure din partea Rusiei în cazul unui acord cu UE -, precum şi energia şi relaţiile cu FMI.
"Ucraina va semna în curând acordul (de asociere), luând în considerare interesele sale strategice", a declarat Arbuzov. "Ucraina este încă pe calea integrării europene. (...) Avem voinţa politică, când vom fi de acord, vom semna".
Oferta UE
Fule a afirmat că "oferta este încă pe masă" şi UE este "pregătită îl semneze (acordul) când autorităţile ucrainene vor fi pregătite şi îşi vor arăta angajamentul". "Ţinând cont de deteriorarea rapidă a situaţiei economice şi politice, cu cât mai repede îşi va clarifica Ucraina intenţiile, cu atât mai repede vom putea începe şi încheia munca".
El a precizat că ajutorul acordat acestei ţări, al cărei principal donator este UE, nu poate creşte decât prin acordul de asociere, la care este anexat un vast acord de liber-schimb. Fule a promis, totodată, că susţinerea financiară a UE va fi "la înălţimea ambiţiilor" Ucrainei.
Fule a refuzat să dea cifre, în timp ce premierul ucrainean Mikola Azarov a solicitat miercuri UE un ajutor de 20 de miliarde de euro.
La întrebarea dacă europenii ar trebui să propună Ucrainei o perspectivă clară de aderare la UE, Fule a apreciat că acordul de asociere "fiind în sine un instrument puternic de transformare" este "secundar în raport cu perspectiva europeană".
Oferta lui Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că poarta Uniunii vamale al cărui principal membru este Rusia rămâne deschisă Ucrainei, menţionând că acest proiect are "interese economice reale".
Rezoluţie contra presiunii Rusiei
Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie, prin care mustră Rusia pentru exercitarea presiunii asupra Ucrainei şi a altor parteneri estici ai Uniunii Europene, îndemnând UE să elaboreze contra-măsuri.