UE a convenit să creeze o uniune bancară când Grecia a primit cel mai recent plan de salvare
Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au convenit să creeze un singur organism de supraveghere care să monitorizeze cele mai mari bănci din zona euro, potrivit unui raport VOA.
Acesta este văzut ca primul pas spre o uniune bancară completă în întregul bloc cu monedă unică – reprezentând o parte din manevrele ce au drept scop prevenirea unei noi crize a datoriilor din zona euro. Grecia va primi încă un plan de salvare de mai multe miliarde de dolari. Dar mulţi analişti avertizează că este departe de a fi trecut această criză.
Băncile salvate ale Europei trag în jos bilanţurile contabile ale ţărilor din zona euro. Deci liderii UE au dezbătut o uniune bancară luni de zile.
În primele ore ale dimineţii de joi, ei au ajuns cu un pas mai aproape de ţelul lor - semnarea unui acord pentru crearea unei autorităţi de supraveghere bancară, al cărei rol va fi supravegherea a 200 din cele mai mari bănci din zona euro, în efortul de a preveni o repetare a crizei financiare din 2008.
Ministrul francez al Finanţelor, Pierre Moscovici, a fost unul dintre primii care a salutat acordul. El a spus că acordul este un succes şi l-a descris drept un real progres ce deschide posibilitatea unor îmbunătăţiri viitoare.
Afacere înseamnă că până în 2014, băncile care au active în valoare de peste 39 miliarde de dolari vor fi supravegheate de Banca Centrală Europeană, care se va ocupa şi de acordarea şi revocarea licenţelor bancare. În plus, BCE va interveni în băncile mai mici la primul semn că acestea au necazuri. Aceasta este o importantă predarea a autorităţii, a declarat Economides.
Grecia
Într-un nou impuls pentru zona euro afectată, miniştrii de finanţe au convenit să elibereze 44 miliarde de dolari din banii de salvare către Grecia, care erau în aşteptare din luna iunie. Prim-ministrul grec Antonis Samaras a salutat vestea, susţinând că "Grecia este din nou pe picioarele sale."
Liderii UE speră că uniunea bancară - sau mecanismul unic de supraveghere, după cum este ea numită - să poate fi pusă în aplicare fără semnarea unor tratate noi. Dar analiştii avertizează că în 2013 vor avea loc mult mai multe negocieri complicate.