Udrea, Falcă şi Paleologu în vizorul conducerii PDL
alte articole
Cezar Preda şi Vasile Blaga doresc ca membrii PDL care nu respectă întocmai linia PDL să fie penalizaţi, pe când Ioan Oltean ia apărarea Elenei Udrea, ţinta principală a conducerii partidului.
Conducerea PDL anunţă că la întâlnirea Colegiului Director al PDL, care va avea loc pe 17 august la Baia Mare, se vor lua măsuri împotriva celor care sunt suspectaţi de colaborare cu Mişcarea Populară. „Lucrurile le vom clarifica destul de repede”, a susţinut luni, preşedintele PDL, Vasile Blaga.
Biroul Politic Naţional al PDL a discutat despre această situaţie în şedinţa de luni. Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu şi vicepreşedintele Ioan Oltean au fost singurii care au susţinut ideea unui dialog cu Mişcarea Populară şi a unui parteneriat cu Traian Băsescu, în conformitate cu sursele EVZ.
Chiar dacă Cătălin Predoiu şi Ioan Oltean au avut o poziţie moderată, nu au reuşit să-i determine pe ceilalţi membri ai conducerii PDL să-şi amelioreze atitudinea. Conducerea PDL a cerut ca listele de semnături pentru înfiinţarea Partidului Mişcarea Populară să fie verificate, iar liderii democrat-liberali din ţară care au sprijinit Partidul Mişcarea Populară la strângerea semnăturilor să fie sancţionaţi.
În cadrul Biroului Politic Naţional au fost criticaţi dur deputatul Elena Udrea, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, şi deputatul Theodor Paleologu. De fapt, Elena Udrea a fost ţinta membrilor conducerii partidului chiar de săptămâna trecută.
Încă de săptămâna trecută, vicepreşedintele PDL Cezar Preda, a acuzat- o pe Elena Udrea că are „o poziţie duplicitară” şi i-a cerut să aleagă dacă vrea să rămână la PDL sau la Mişcarea Populară, atitudine pe care a avut-o luni şi preşedintele partidului, Vasile Blaga.
Referindu-se la acuzaţiile împotriva Elenei Udrea, vicepreşedintele Ioan Oltean este de părere că PDL nu poate să-i reproşeze nimic concret Elenei Udrea.
„Nu putem, cel puţin la vedere, în planul concret, să-i reproşăm doamnei Udrea o anumită activitate care să fie opozabilă PDL. Sunt diverse speculaţii făcute de unii şi de alţii, dar noi nu putem să luăm decizii pe speculaţii, nu putem lua decizii pe vorbe aruncate la întâmplare de unii sau de alţii”, a susţinut Ioan Oltean
Primarul Clujului, Emil Boc, şi-a exprimat opinia că PDL trebuie să aibă în vedere atacul la USL şi nu excluderi din partid. „În condiţiile în care USL face gafe după gafe în actul de guvernare (...) este nevoie ca energiile interne să fie concentrate împotriva abuzurilor USL şi nu consumate pe dispute sterile de excluderi din partid”, a susţinut Emil Boc.
Cezar Preda a afirmat că dacă Elena Udrea iese din duplicitate este o problemă care ţine de ea, dar este important să se hotărască într-o anumită direcţie. "Dacă domnia sa iese din această duplicitate şi se poziţionează ori în interiorul Partidului Democrat Liberal şi adversarul principal este USL sau se poziţionează în Mişcarea Populară şi atunci din când în când mai atacă şi partidul, poate-l mai rupe şi mai fac membri... este o problemă care ţine de domnia sa".
Reacţia Elenei Udrea faţă đe această poziţie a lui Cezar Preda a fost că nu pleacă din PDL, ci că toate formaţiunile din opoziţie - PDL, PMP, FC, PNŢCD şi chiar PNL - trebuie să creeze un corp unic opozant la USL în acest moment.
"Nu mă gândesc să plec din PDL, mă gândesc să contribui la unitatea dreptei, să încerc să sprijin ca PDL, Partidul Mişcarea Populară, Forţa Civică, PNŢCD, de ce nu şi PNL, când va fi dat afară de la guvernare, să construiască un pol politic puternic care să se lupte cu PSD", a afirmat Udrea.