UDMR consideră proiectul Roşia Montană neconstituţional

Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui
Kelemen Hunor, declaraţii la suspendarea preşedintelui (Epoch Times România)

UDMR nu va vota Roşia Montană. Proiectul este anticonstituţional iar comisia specială înfiinţată în Parlament pentru a decide asupra oportunităţii proiectului este total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate", a declarat duminică Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

"Acest proiect are o problemă uriaşă de constituţionalitate. În întregime, proiectul este anticonstituţional (…) Vom vota împotriva proiectului", a declarat liderul UDMR la Arad, în cadrul unei conferinţe de presă ocazionate de comemorările de 6 octombrie din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare.

Preşedintele UDMR şi-a susţinut afirmaţiile enumerând o serie de aspecte neconstituţionale legate proiectul exploatărilor RMGC:

"În primul rând, nu e nevoie de o lege pentru o astfel de exploatare minieră. Nu ai dreptul constituţional să dai o lege dedicată unei singure firme. Legea trebuie să fie cu caracter general, nu cu caracter particular pentru o firmă privată", a precizat Hunor.

Un al doilea aspect considerat neconstituţional de liderul UDMR este legat de exproprierile din perimetrul zonei de exploatare: "Nu poţi să faci expropriere pentru utilitate publică, pentru că cine stabileşte care este utilitatea publică, când, de fapt, resursele sunt folosite şi beneficiarii sunt cei care investesc, deci o firmă privată".

Preşedintele UDMR a mai declarat că pe lângă problemele ridicate de el în cadrul proiectului sunt "vreo şase, şapte derogări de la alte legi în vigoare şi care necesită anumite proceduri şi avize".

"Nu poţi stabili în lege că trebuie să primească firma aviz în termen rezonabil. Ce înseamnă acest termen, o zi, un an, zece ani? O altă problema este ce face comisia aceea specială, care credem că este total inutilă şi nu are cum să aducă clarificări privind problemele de constituţionalitate şi de fond", a concluzionat Kelemen Hunor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne