Cezar Preda: Vom avea bani europeni. Roşia Montană nu mai are relevanţă nici măcar economică

(photos.com)

Deputatul Cezar Preda, vicepreşedinte PDL, consideră că "după cadoul de 4 miliarde de lei făcut României de Comisia Europeană, Roşia Montană nu mai are relevanţă, nici măcar una economică".

"Alaltăieri (marţi, n.r.), Comisia Europeană a dat României 4 miliarde de euro, nerambursabili, noi şi Slovacia vom putea folosi banii din exerciţiul bugetar 2007-2013 încă un an, bani pentru care nu plătim dobândă, reprezentând tot proiectul Roşia Montana pe 20 de ani", a precizat Cezar Preda joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul PDL susţine că "premierul are sarcina să evite problemele mărunte şi să vorbească 24 de ore din 24 despre acest lucru".

"Din secunda următoare, primul ministrul al României trebuia să explice cum să luăm aceşti bani europeni, să tăbărâm pur si simplu pe aceste fonduri, dar el continuă să vorbească de Roşia Montană, care nu mai are relevanţă nici măcar economică", a precizat Cezar Preda.

Conform opiniei lui Cezar Preda, Comisia Europeană a alocat României aceşti bani într-un an, când "noi speram să-i obţinem în 20 de ani".

Vicepreşedintele PDL s-a referit la faptul că o serie de amendamente care ar fi putut priva România de fonduri europene de 4 miliarde de euro au fost respinse, marţi, de Comisia de Dezvoltare Regională (REGI) a Parlamentului European.

Pentru România şi Slovacia, raportul prevede aplicarea regulii 'N 3'. Această regulă oferă celor două ţări facilitatea de a utiliza fondurile de coeziune în trei ani de când au fost alocate şi nu doi ani, aşa cum era stipulat. Amendamentele respinse în Comisia REGI propuneau extinderea regulii la alte ţări decât România şi Slovacia, ceea ce ar fi determinat întârzierea negocierilor finale, cu riscul ca şi România să piardă această facilitate.