Ucrainenii resping atacurile "masive" ale ruşilor în Bahmut cu arme şi metode din epoca Primului Război Mondial

Razboiul din Ucraina (Captura video, Twitter, Cᴀʟɪʙʀᴇ Oʙsᴄᴜʀᴀ)
Loredana Diacu
19.03.2023

Forţele ucrainene au folosit mitraliere Maxim, o armă asociată adesea cu Primul Război Mondial, pentru a opri asalturile frontale ale trupelor ruseşti în bătălia pentru Bahmut, relatează Business Insider.

"Funcţionează doar atunci când are loc un atac masiv", a declarat recent pentru BBC News un soldat ucrainean identificat ca Boris, în vârstă de 48 de ani, despre mitraliera Maxim. "Atunci chiar funcţionează cu adevărat".

"O folosim în fiecare săptămână", a adăugat Boris.

Arma Maxim M1910 - a fost introdusă pentru prima dată în 1910 (versiunea iniţială a armei a apărut în anii 1880) şi a fost folosit de armata imperială rusă în timpul Primului Război Mondial. Trupele ucrainene au modificat armele adaugându-le accesorii moderne, potrivit reportajului realizat de Task and Purpose.

Luptele din Ucraina au fost comparate adesea cu Primul Război Mondial, ambele părţi fiind prinse într-un război brutal de uzură, cu tranşee, baraje de artilerie necruţătoare şi pierderi grele. În acest mediu, chiar şi unele dintre armele din acea epocă au devenit utile, deoarece trupele ucrainene se confruntă cu atacuri cu valuri umane pe linia frontului - tactici comune în Primul Război Mondial.

De asemenea, se pare că Ucraina a utilizat un tip de momeală pentru lunetişti din epoca Primului Război Mondial, folosind manechine menite să păcălească lunetiştii inamici.

Dar, în timp ce lupta din Ucraina ar putea avea asemănări cu Primul Război Mondial, armamentul modern şi aparatura de supraveghere apărută, de asemenea, pe câmpul de luptă - în special dronele - au făcut-o cu atât mai mortală, oferind trupelor puţine locuri unde să se ascundă.

Războiul din Ucraina a devenit, în esenţă, "Primul Război Mondial cu ISR [Intelligence, Surveillance and Reconnaissance] din secolul XXI", a declarat în ianuarie, pentru Insider, Mark Cancian, colonel în retragere din Corpul de Marină al SUA şi consilier senior la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor