Explozie la ambasada SUA din Kiev. Nu au fost raportate victime

O explozie a zguduit complexul ambasadei americane din capitala ucraineană Kiev, fără a exista rapoarte imediate privind victime sau pagube.
Ambasada SUA din capitala ucraineană Kiev.
Ambasada SUA din capitala ucraineană Kiev. (Wikimedia.org)

Poliţia ucraineană a declarat joi că explozia a avut loc în districtul Şevcenkovski din centrul Kievului, la puţin timp după ce un atacator a aruncat dispozitivul peste gardul ambasadei americane.

“Investigatorii au aflat că o persoană necunoscută a aruncat un dispozitiv explozibil neidentificat pe teritoriul misiunii diplomatice”, au declarat surse ale securităţii, care au adăugat că investigatorii se află la faţa locului pentru a obţine mai multe informaţii.

Oksana Bliscik, purtător de cuvânt al poliţiei ucrainene, a declarat că “explozia de pe teritoriul ambasadei SUA în Kiev este tratată ca un act de terorism”.

Membri ai ambasadei SUA nu au putut fi contactaţi imediat, dar un diplomat care a cerut să rămână anonim, a precizat că “ambasada va continua să funcţioneze normal”.

Acest incident are loc pe fondul unui conflict sângeros continuu care a cuprins estul Ucrainei începând cu aprilie 2014, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Conflictul, purtat între trupele guvernamentale ale Kievului şi separatiştii susţinuţi de Rusia, a provocat până în prezent moartea a aproximativ 10.000 de persoane, conform celor mai recente cifre publicate de ONU.

Un acord fragil de încetare a focului a fost intermediat la Minsk, la începutul anului 2015, şi a avut ca efect reducerea intensităţii luptelor, dar nu a reuşit să pună capăt acestora. De altfel, OSCE a susţinut că cel puţin 44 de civili au fost ucişi şi 175 au fost răniţi în zona de conflict a Ucrainei în perioada 1 ianuarie -24 mai.

Moscova şi Kievul s-au învinuit reciproc pentru neimplementarea acordului ce durează de 2 ani.

UE şi SUA au impus o serie de sancţiuni Rusiei pentru rolul acesteia în conflictul din estul Ucrainei şi pentru anexarea Crimeei.