Vot istoric în Ucraina

Ucrainenii merg duminică la vot pentru alegerile parlamentare. Sondajele arată că rezultatele alegerilor vor întări mandatul pro-european al preşedintelui Petro Poroşenko şi vor contribui la încheierea conflictului ruso-ucrainean din estul ţării, relatează Reuters.

Secţiile de votare s-au deschis la ora 8:00 în cadrul primei runde de alegeri parlamentare de la încheierea protestelor din capitala Kiev, care l-au forţat pe preşedintele pro-Moscova Viktor Ianukovici să fugă din ţară şi au facilitat instalarea conducerii pro-europene prezidate de Poroşenko.

Petro Poroşenko a cerut ca alegerile parlamentare să aibă loc imediat, pentru a îndepărta din vechiul parlament oficialii loiali lui Ianukovici şi a constitui o adunare parlamentară cu o majoritate pro-europeană.

Sondajele de opinie au arătat că forţa principală a adunării care va cuprinde 450 de parlamentari va consta într-un grup politic care-l susţine pe Poroşenko.

Un astfel de rezultat ar putea tensiona relaţiile cu Rusia pe care Kievul o acuză că sprijină forţele pro-ruse participante în conflictul din estul Ucrainei care a ucis peste 3.700 de persoane şi a agravat problemele economice ale Ucrainei.

Alegătorii vor găsi 29 de partide pe buletinele de vot. Dar se aşteaptă ca doar câteva partide să atingă cota minimă de 5%, necesară pentru asigurarea prezenţei în parlament.

Mulţi dintre alegători nu-şi vor putea exprima opţiunile în Crimeea, care a fost anexată militar de Rusia, cât şi în părţile din estul ţării unde forţele pro-ruse deţin controlul.