Ucraina: Trebuie să spunem 'nu' renaşterii 'spiritului de la Munchen' (presa poloneză)
alte articole
Trebuie ca Occidentul să fie mai ferm la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin în ceea ce priveşte dosarul ucrainean, este de părere redactorul-şef al cotidianului polonez Gazeta Wyborcza, istoricul Adam Michnik. În caz contrar, vom asista la renaşterea 'spiritului de la Munchen', atenţionează cunoscutul intelectual polonez, într-un editorial preluat de Courrier International.
Adam Michnik nu-şi precupeţeşte cuvintele dure la adresa intervenţiei ruse în estul Ucrainei. 'Kremlinul ia bunul simţ şi moderaţia Ucrainei faţă de agresiunea rusă drept neputinţă şi consimţământ, la fel ca şi reacţiile prudente ale Bruxellesului, care consideră că nu există nimic mai rău decât o întoarcere la războiului rece. Or, acum este infinit mai grav, acum este un 'război cald'', scrie eseistul polonez.
Michnik, figură istorică a opoziţiei democrate din perioada comunistă a Poloniei a pledat, chiar şi după ultimele evoluţii ale situaţiei din estul Ucrainei, pentru o 'luptă non-violentă'. Făcând aluzie la popularitatea de care se bucură preşedintele rus în ţara sa şi adaptând fraza lui Karl Marx, el afirmă acum că 'politica lui Putin este opiu pentru poporul rus'. 'Din fericire, această ţară (Rusia) numără destui oameni formidabili pentru a rezista acestui drog', mai scrie el, ca un omagiu la adresa opoziţiei ruse.
Redactorul-şef al Gazeta Wyborcza îndeamnă Occidentul să nu mai cedeze în faţa Rusiei. În caz contrar, 'va fi o victorie în spiritul celei de la Munchen din 1938 sau de la Ialta, în 1945'. A fost nevoie să se aştepte invazia sovietică în Afganistan (la sfârşitul lui 1979) pentru ca Occidentul să se decidă să reacţioneze. 'În final, doctrina Brejnev a aterizat în pubela istoriei, acesta fiind locul rezervat şi doctrinei lui Putin', conchide Adam Michnik.