Coreea de Nord, lipsită de acces la Internet

(MARK WILSON / AFP / Getty Images)

Legăturile de Internet ale Coreei de Nord au fost tăiate, fiind restabilite după ore întregi de întrerupere totală.

Statul comunist aflat în prezent în mijlocul unui conflict cu Statele Unite pe subiectul atacării cibernetice a companiei Sony Pictures Entertainment luna trecută, s-a confruntat cu un blocaj al infrastructurii, după ce S.U.A. a afirmat că va “răspunde în mod corespunzător” la ceea ce se consideră a fi un atac sprijinit de Phenian asupra sistemelor studioului de filme.

Phenian-ul a fost acuzat de asistarea atacului cibernetic împotriva Sony Pictures, în semn de protest faţă de comedia intitulată “The Interview”, care gravitează în jurul unui complot destinat asasinării liderului nord-coreean Kim Jong Un. Dyn Research, o companie din domeniul performanţei online, cu sediul în New Hampshire, a precizat că motivul din spatele întreruperii serviciilor de Internet din Coreea de Nord nu este cunoscut încă, dar, a adăugat şi faptul că nu se poate exclude un atac informatic.

Cu excepţia câtorva legături de date prin satelit, aproape toată reţeaua ţării şi traficul online trec prin China, iar foarte puţini dintre cei 24 de milioane de coreeni pot accesa Internetul.

Potrivit unor specialişti, conexiunea Coreei de Nord a fost probabil vizată de hackeri, care au folosit un botnet – un grup de computere infectate care poate fi controlat de la distanţă.

Sunt Statele Unite răspunzătoare?

Preşedintele Barack Obama promisese să treacă la acţiuni împotriva Phenian-ului doar cu câteva zile înaintea incidentului, iar potrivirea în timp a întreruperii Internetului în Coreea de Nord poate indica o potenţială implicare a S.U.A.

Totuşi, un set de date rezultate din monitorizarea traficului online sugerează că Statele Unite nu s-ar afla în spatele problemelor de Internet ale Coreei de Nord.

Conform datelor oferite de Arbor Networks, cu sediul în Massachusetts, atacurile DDos ce ar fi provocat întreruperea serviciului de Internet, îndreptate împotriva Coreei de Nord, începuseră deja înainte ca Obama să promită un răspuns corespunzător faţă de atacarea cibernetică a Sony Pictures.

Datele au dezvăluit, de asemenea, faptul că primul semn al unui atac asupra infrastructurii de Internet a Coreei de Nord a fost identificat pe 18 decembrie, cu o zi înaintea confirmării oficiale de către FBI a implicării Coreei de Nord, afirmă un reportaj al publicaţiei The Verge.