Ucraina: SUA nu sunt în măsură să dea lecţii (Washington Post)
alte articole
În timp ce conservatorii americani îi cer preşedintelui SUA, Barack Obama, să se arate ferm în faţa lui Vladimir Putin, 'cronicarul progresist' Eugene Robinson de la The Washington Post este de părere că situaţia din Crimeea pur şi simplu nu depinde de Washington, notează portalul francez Courrier International, care preia comentariul jurnalistului.
Să fim realişti: una este să spui că 'nu se poate aproba' impunerea controlului rus asupra Crimeei, după cum au făcut-o numeroşi experţi de politică străină, şi cu totul altceva este să faci ceva pentru a împiedica acest lucru. Însă retorica Washingtonului pe marginea crizei din Ucraina lasă impresia că SUA suferă de amnezie, subliniază analistul american. Americanii se declară 'şocaţi' de faptul că o mare putere militară poate inventa un pretext pentru a cuceri o ţară mai slabă? Îmi pare rău, dar nu cumva americanii au uitat regretabilele evenimente survenite în Irak în urmă cu câţiva ani?, se întreabă Robinson.
Chiar dacă jurnalistul american se declară în mod ferm de partea 'guvernului ucrainean legitim, nu a regimului neo-imperialist rus', el consideră că SUA nu sunt deloc în măsură să ceară un respect absolut pentru integritatea teritorială a unor state suverane.
Iar înainte de Irak a fost Afganistanul, a fost Războiul din Golf (1993), cel din Panama (1989), din Grenada (1983), aminteşte Robinson, remarcând că, 'în timp ce SUA condamnă Moscova pentru scandaloasa sa agresiune, ele îşi rezervă dreptul de a lansa rachete asupra Pakistanului, Yemenului, Somaliei sau Dumnezeu mai cine ştie unde'.
Desigur, nimic din toate acestea nu-l autorizează pe Vladimir Putin să separe Crimeea de restul Ucrainei şi să reintegreze peninsula în imperiul rus. Dar este greu pentru SUA să formuleze obiecţii de principiu, chiar dacă afirmaţia lui Putin conform căreia etnicii ruşi din Crimeea sunt ameninţaţi este la fel de găunoasă precum cea a Administraţiei Bush potrivit căreia liderul irakian Saddam Hussein ar deţine arme de distrugere în masă.
Administraţia lui Barack Obama a fost tranşantă în a condamna intervenţia lui Putin. Potrivit lui Eugene Robinson, cei care impută acţiunea rusă 'slăbiciunii' şi 'ineficienţei' politicii externe americane sunt 'nişte cinici şi iresponsabili'. Este inutil să agiţi paloşul dacă lumea întreagă ştie că nu ai nicio intenţie să-l foloseşti. Nicio ameninţare militară credibilă din partea SUA nu l-ar putea constrânge pe Putin să restituie Crimeea dacă acesta nu intenţionează să o facă.
Problema este de a şti dacă există o modalitate prin care să se încline balanţa în direcţia bună în 'analiza costuri-avantaje' efectuată de Putin. Preşedintele rus nu are de ce să se teamă de Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), în condiţiile în care Rusia poate opune veto-ul său oricărei propuneri de acţiune, iar excluderea Rusiei din G8 ar putea leza prestigiul Moscovei, însă în mod cert nu-l va face pe Putin să-şi piardă somnul.
Ameninţările cu sancţiuni economice sunt mai uşor de agitat decât de executat, continuă jurnalistul american. UE depinde de Rusia pentru o bună parte din gazul natural pe care îl importă, ceea ce îi oferă lui Putin un considerabil mijloc de presiune. Într-un sens mai general, Europa nu ţine câtuşi de puţin să asiste la reluarea războiului rece, iar Putin ştie acest lucru.
Dacă preşedintele rus este abil, el va propune următoarea soluţie: Rusia obţine posesiunea exclusivă sau comună a Crimeei, Ucraina şi alte foste republici sovietice nu uită că Moscova le are în vizor şi toată lumea se calmează. Este trist pentru Ucraina, însă, analizând lucrurile într-o manieră realistă, acesta este un târg pe care lumea ar putea decide să-l accepte, conchide jurnalistul rus.