Ucraina şi alte state postsovietice se întorc la dictatură, declară Timoşenko

Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko
Fostul premier ucrainean, Iulia Timoşenko (SERGEI SUPINSKY/AFP/Getty Images)

Fostul premier al Ucrainei Iulia Timoşenko, transferată în urma presiunilor internaţionale din închisoare în spital, se declară, într-un interviu acordat publicaţiei Le Temps, convinsă că persecuţiile la care sunt supuşi ea şi tovarăşii săi din opoziţie sunt doar o mică parte din strategia globală desfăşurată de partidul aflat la putere în Ucraina. Însă, principala problemă este, în opinia fostului premier, aceea că Ucraina şi alte state postsovietice se întorc la dictatură.

'Este nevoie de acţiuni hotărâte din partea lumii democrate pentru a lupta cu această tendinţă. O luptă nemiloasă împotriva acestei corupţii ar putea deveni începutul sfârşitului pentru aceşti neo-dictatori, care prosperă în democraţiile tinere şi firave', a subliniat Iulia Timoşenko.

Fostul premier al Ucrainei este de părere că rezultatele pe care partidul său le-a înregistrat la ultimele alegeri parlamentare sunt 'foarte bune pentru o ţară ale cărei instituţii democratice sunt suprimate'. 'O privire fugară asupra evenimentelor care au loc la vecinii noştri ne inspiră speranţă: în Belarus opoziţia a fost în totalitate înlăturată de la alegeri, în Rusia opoziţia poate juca doar un rol limitat, însă în Ucraina 70% dintre alegători au votat împotriva regimului (aflat la putere) şi aceasta conform rezultatelor oficiale, înregistrate după falsificările organizate de putere!', şi-a exprimat speranţa interlocutoarea ziarului elveţian.

Potrivit Iuliei Timoşenko, 'revoluţia portocalie' a fost un moment-cheie în noua istorie a Ucrainei independente. 'Această revoluţie a determinat traseul Ucrainei în calitate de tânără ţară postsovietică, a cărei populaţie împărtăşeşte valorile, identitatea şi cultura europene. Mai trebuie să parcurgem o cale lungă, însă 'revoluţia portocalie' a fixat pentru mine şi mulţi concetăţeni de-ai mei vectorul care duce spre Europa', a spus Timoşenko.

Timoşenko consideră 'o mare onoare şi responsabilitate' faptul că opoziţia ucraineană o va propune drept unic candidat al său în alegerile prezidenţiale din 2015.

'Intenţiile mele sunt clare şi transparente. O dovadă a acestui lucru o constituie lipsa menţionărilor privind 'corupţia' şi 'înavuţirea personală' din acuzaţiile care îmi sunt aduse. Eu am fost condamnată pentru faptul că am făcut tot posibilul ca ucrainenii să nu se simtă trădaţi de politicienii lor, pentru ca Ucraina să fie un stat prosper, democratic, unic şi mândru', a declarat Timoşenko în interviu.

Fostul premier ucrainean şi-a exprimat speranţa că reprezentanţii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), care trebuie să dea în curând un verdict în privinţa legalităţii procesului la adresa sa, vor face tot posibilul ca ea să fie judecată 'nu de judecători cumpăraţi de putere, ci de popor, care trebuie să aibă posibilitatea să-şi spună părerea, în cadrul unor alegeri libere şi cinstite, despre politica desfăşurată' de ea personal şi de partidul său.

'Datorită presiunilor internaţionale, a sprijinului din partea diasporei şi forţelor democratice active ale Ucrainei, autorităţile nu au reuşit să mă distrugă în plan politic. Eu sunt încă vie!', a mai declarat Iulia Timoşenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe