Ucraina solicita 7 ani de inchisoare pentru Timosenko

O femeie tine in mana portretul Iuliei Timoşenko in apropierea tribunalului Perciorski, Kiev, 8 august 2011. Susţinătorii fostului premier Iulia Timoşenko s-au strâns din nou miercuri  dimineaţă în centrul Kievului, înainte de reluarea procesului acesteia.
O femeie tine in mana portretul Iuliei Timoşenko in apropierea tribunalului Perciorski, Kiev, 8 august 2011. Susţinătorii fostului premier Iulia Timoşenko s-au strâns din nou miercuri dimineaţă în centrul Kievului, înainte de reluarea procesului acesteia. (GENYA SAVILOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
28.09.2011

Procurorul de stat al Ucrainei a cerut marti o sentinta cu inchisoarea de sapte ani pentru fostul prim-ministru Iulia Timosenko, intr-un proces despre care Occidentul a avertizat ca poate avea repercusiuni asupra sperantelor tarii de a adera la Uniunea Europeana.

Timosenko, in varsta de 50 de ani, cel mai proeminent politician de opozitie din Ucraina, este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu un acord de gaze cu Rusia, din ianuarie 2009, despre care conducerea presedintelui Viktor Ianukovici sustine ca inhama tara la a plati un pret exorbitant pentru gaz. Ea neaga acest lucru.

Statele Unite si Uniunea Europeana spun ca procesul este motivat politic si i-au cerut lui Ianukovici sa gaseasca o modalitate de a pune capat cazului impotriva ei.

Dar cand procesul a fost reluat marti, dupa o pauza de doua saptamani, procurorul Liliya Frolova a declarat ca acest caz impotriva lui Timosenko a fost "pe deplin dovedit" si a cerut o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani.

Timosenko, care a pierdut o campanie amara pentru presedintie in fata lui Ianukovici in februarie 2010 si a denuntat procesul drept o razbunare impotriva ei, a declarat instantei: "Aceasta este o continuare a represiunilor politice si sunt convinsa ca fac acest lucru la ordinele presedintelui Ianukovici."

Conducerea lui Ianukovici afirma ca insistenta ei ca firma energetica de stat, Naftotgaz, sa semneze un acord cu gigantul rus de gaze, Gazprom, in 2009, a pus in pericol interesul national.

Procesul a polarizat opinia publica din republica ex-sovietica si a cauzat demonstratii stradale impotriva lui Ianukovici. Procesul a fost suspendat pe 12 septembrie pana marti, dupa ce Statele Unite si UE si-au exprimat ingrijorarea fata de acuzarea ei.

De atunci, UE si-a intarit pozitia, avertizandu-l pe Ianukovici ca ar putea renunta la intelegerile bilaterale planificate privind comertul liber si asocierea politica, daca Timosenko este inchisa.

"Dupa cum decurge procesul, se va termina pana joi", a spus consilierul judiciar al pararii, Iuri Sukhov, dupa ce Frolova a cerut o sentinta de sapte ani de inchisoare.

Timosenko, o populista carismatica, a oprit prima candidatura a lui Ianukovici pentru presedintie in 2004 prin organizarea unor demonstratii stradale cunoscute sub numele de „Revolutia Portocalie.”

Ea a fost la cutite cu el de atunci.

Sfidatoare

In timpul pauzei din instanta de marti dimineata, ea si-a aratat sfidarea in ciuda faptului ca se afla in custodia politiei de pe 5 august, spunand jurnalistilor: "Acest spectacol absurd trebuie incheiat."

"Vreau sa-i reamintesc lui Ianukovici – ca oriunde ma voi afla, in inchisoare sau in libertate, ma simt un om liber", a afirmat ea.

Sute de suporteri ai lui Timosenko au campat in afara salii de judecata pe tot parcursul verii, din solidaritate cu ea. Politia anti-revolta si-a preluat pozitiile langa sala de sedinte, atunci cand sedinta a fost reluata, desi nu au existat probleme serioase ci doar unele incaierari minore.

In ajunul reluarii procesului, prim-ministrul Mykola Azarov a declarat ca Rusia a acceptat in final sa revizuiasca contractul de gaze din 2009, care este baza urmaririi penale impotriva ei. Un purtator de cuvant al Gazprom a declarat ca discutiile inca mai continua.

Vorbind cu jurnalistii, Timosenko a acuzat autoritatile ucrainene ca se pregatesc sa predea controlul sistemului de tranzit al gazelor Rusiei.

Guvernul lui Ianukovici, care declara ca integrarea in Uniunea Europeana este piatra de temelie a politicii sale externe, spera sa parafeze aceste acorduri cu UE la summitul din decembrie.

Inainte de acea data, el trebuie sa se confrunte cu oficialii UE la un summit de "parteneriat" de la Varsovia, pe 29-30 septembrie.

UE declara ca conducerea lui Ianukovici a raspuns favorabil la sugestia de a reclasifica acuzatiile impotriva ei, astfel incat sa o elibereze.

Dar administratia sa cuprinde fanatici care vor sa o vada pe Timosenko pe linie moarta ca forta politica.

Orice modificare a legii pentru a o "dezincrimina" pe Timosenko va dura oricum cateva saptamani, poate luni, pana este aprobata in parlament, spun observatorii.

Judecatorul instantei a trimis-o pe Timosenko in inchisoare din 5 august, pentru perturbarea "sistematica" a procedurilor judiciare si a refuzat mai multe cereri ca ea sa fie eliberata din arest in timpul procesului.

Multi comentatori sustin ca procesul s-a transformat intr-un dezastru de relatii publice pentru Ianukovici, atragand critici din partea Occidentului si reinviind forta politica a lui Timosenko.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor