Fostul presedinte al Ucrainei depune marturie in procesul lui Timosenko

Nu ne putem găsi fericirea, fiind într-o cursă constantă pentru realizarea unor scopuri materiale sau satisfacţii. Şi, respectiv, nici nu are rost să introducem aceşti termeni în "motorul de căutare” al navigatorului nostru personal.
Nu ne putem găsi fericirea, fiind într-o cursă constantă pentru realizarea unor scopuri materiale sau satisfacţii. Şi, respectiv, nici nu are rost să introducem aceşti termeni în "motorul de căutare” al navigatorului nostru personal. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
18.08.2011

Fostul presedinte ucrainean Viktor Iuscenko a depus marturie impotriva fostului prim-ministru Iulia Timosenko, in procesul privind abuzul ei de putere de la Kiev de miercuri, in timp ce sustinatorii ei au scandat "Rusine! Rusine! "

Iuscenko a marturisit ca acordul privind gazele naturale, pe care Timosenko l-a semnat cu Rusia in 2009, a fost o afacere financiara proasta pentru Ucraina, afirmand ca Timosenko a tranzactionat interesele nationale in favoarea castigului politic.

Timosenko, care a fost acuzata de abuz de putere si a fost arestata si inchisa pentru sfidarea instantei pe 5 august, a negat acuzatiile. Ea spune ca au fost orchestrate de actualul presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, in scopul eliminarii ei din politica.

Timosenko era cosiderata principalul candidat al opozitiei in alegerile de anul viitor. Ea nu va putea candida, daca este gasita vinovata.

Tranzactia privind gazul natural, despre care Iuscenko spune ca a fost semnata la un pret umflat, a incheiat un razboi al preturilor care a taiat temporar livrarile de gaz rusesc catre Ucraina. Iuscenko a declarat ca Timosenko, care se pregatea sa candideze in alegerile prezidentiale de anul urmator, a vrut sa fie vazuta ca o "salvatoare", pentru ca a incheiat disputa preturilor.

Departamentul de Stat al SUA si Uniunea Europeana au declarat ca arestarea lui Timosenko pare sa fie motivata politic si au cerut ca sa fie eliberata. Dar Presedintele ucrainean Ianukovici a refuzat sa intervina, numind o astfel de actiune "inacceptabila" si a adaugat ca sistemul de instante din Ucraina este independent si impartial.

Fostul prim-ministru este unul din aproximativ 400 de functionari anchetati pentru infractiuni comise in timp ce se aflau la putere. Criticii spun ca singurele cazuri care au ajuns sa fie judectate implica figurile politice care se opun presedintelui Ianukovici.

Timosenko a ajuns faimoasa in 2004, ca un lider al protestelor de strada din Ucraina, numite "Revolutia Portocalie", care a obligat Curtea Suprema de Justitie sa anuleze rezultatele unor alegeri prezidentiale in care Ianukovici a fost declarat initial castigator.

Initial alaturi de Iuscenko impotriva influentelor rusesti, Timoshenko s-a detasat tot mai mult de linia transant anti-rusa a lui Iuschenko, adoptand o linie de mijloc ccare cocheta cu Kremlinul si participand activ la ruinarea coalitiei Revolutiei Prtocalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor