Ucraina deschide un nou caz impotriva lui Timosenko

Liderul opozitiei ucrainiene, Iulia Timosenko (in alb), alaturi de fiica sa, participa la audierea din tribunalul districtului Pechersky in Kiev, pe 30 septembrie, 2011.
Liderul opozitiei ucrainiene, Iulia Timosenko (in alb), alaturi de fiica sa, participa la audierea din tribunalul districtului Pechersky in Kiev, pe 30 septembrie, 2011. (ALEXANDER PROKOPENKO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.10.2011

Joi, Ucraina a deschis un nou caz penal impotriva fostului prim-ministru inchis, Iulia Timosenko, intemeiat pe baza implicarii sale intr-o "conspiratie criminala" cu 15 de ani in urma, cu scopul de a deturna fonduri de stat prin achizitii de gaze din Rusia.

Noul caz a fost anuntat de serviciul de securitate al Ucrainei la doar doua zile dupa ce liderul opozitiei a fost condamnat la sapte ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, intr-un proces care a ofensat guvernele occidentale.

Acesta stire a spulberat sperantele suporterilor lui Timosenko ca conducerea presedintelui Viktor Ianukovici i-ar putea permite eliberarea rapida si reintoarcerea ei la viata politica, sub presiune din partea Uniunii Europene si Statele Unite ale Americii.

SBU, serviciul securitatii de stat, a difuzat pentru prima data cazul in iulie anul trecut, facand legatura cu Unified Energy Systems din Ucraina, o companie de energie pe care Timosenko a condus-o pe la mijlocul anilor 1990, perioada considerata una de infractionalitate si coruptie exagerata.

Conducerea ei intre 1995-96 in cadrul companiei - care a importat gaz rusesc pentru a fi revandut in Ucraina – a fost cea care i-a atras porecla de „Printesa Gazului.”

Dar joi, intr-o noua schimbare de situatie, SBU i-a numit in mod specific pe ea si pe un alt fostul prim-ministru, Pavlo Lazarenko, ca parteneri in activitati criminale, intr-un caz despre care se spune ca s-a soladat cu o datorie de 405 milioane de dolari, bani ce inca sunt datorati de Ucraina Rusiei.

"In noiembrie 1995, Timosenko a intrat intr-o conspiratie criminala cu prim-viceprim-ministru Lazarenko," a declarat presei oficialul SBU, Ivan Derevyanko.

Ispasindu-si pedeapsa

Lazarenko, devenit ulterior prim-ministru timp de un an, isi ispaseste in prezent o pedeapsa cu inchisoarea in Statele Unite, pentru spalare de bani si alte infractiuni.

Derevyanko a declarat ca presupusa activitate criminala a avut loc pe fondul unui barter intre Ucraina si Rusia, in legatura cu livrarile de gaze rusesti prin Unified Energy Systems, si care a implicat institutiile ucrainene si ruse.

Rezultatul a fost acela ca statul ucrainean a ramas cu o datorie de 405 milioane de dolari fata de ministerul apararii rus, a declarat acesta.

El a mai adaugat ca aceasta conspiratie a implicat sume de bani platite in contul bancar personal al lui Timosenko si al unei alte companii detinuta de ea, si sume de bani transferate in conturile bancare elvetiene detinute de Lazarenko.

Timosenko a fost acuzata miercuri, in mod oficial, de aceste noi infractiuni in timp ce se afla in detentie la Kiev, a relatat Derevyanko.

Noi nu prea ne punem sperantele ca Curtea de Apel o va achita. Ceea ce speram este ca mesajele din Vest sa vina in continuare, ca sustinerea lor pentru mama mea sa continue si ca presedintele si echipa sa realizeze ca Ucraina merge intr-o directie gresita. (Yevhenia, fiica lui Timosenko)

Deschiderea unui nou caz impotriva ei pare un contra-atac al conducerii lui Ianukovici impotriva acuzatiilor occidentale, care sustineau ca urmarirea penala a lui Timosenko este motivata politic.

Ianukovici, care abia si-a invins rivala la presedintie in februarie 2010, contesta motivele politice si spune ca acuzatiile impotriva Timosenko fac parte din eforturile administratiei sale de a curata coruptia la nivel inalt.

Dupa un proces de trei luni si care s-a incheiat marti, Timosenko a fost condamnata ca si-a depasit autoritatea in 2009 prin constrangerea unei firme energetice de stat, Naftogaz, sa semneze un acord cu gigantul Gazprom din Rusia, in care Ucraina platea un pret exorbitant pentru gaz.

Ea a negat orice fapta rea si a declarat ca procesul este o vendeta politica a lui Ianukovici impotriva sa, un punct de vedere sustinut pe larg de guvernele occidentale.

Avertismentul UE

Uniunea Europeana l-a avertizat pe Ianukovici ca relatiile bilaterale vor avea de suferit de pe urma procesului si a sustinut ca incheierea unui acord de asociere, inclusiv crearea unei zone de schimb liber, este pusa la indoiala cu exceptia cazului in care Timosenko va fi eliberata.

Suporterii lui Timosensko au declarat ca noul caz este un semn ca Ianukovici vrea sa o pastreze inchisa pe Timosenko cu orice pret.

Avocatii lui Timosenko au spus ca vor lansa un apel oficial impotriva sentintei sale, posibil saptamana viitoare.

Dar fiica ei, Yevhenia, citata de Reuters, a declarat ca familia ei nu castiga prea multe prin aceste apeluri.

"Noi nu prea ne punem sperantele ca Curtea de Apel o va achita. Ceea ce speram este ca mesajele din Vest sa vina in continuare, ca sustinerea lor pentru mama mea sa continue si ca presedintele si echipa sa realizeze ca Ucraina merge intr-o directie gresita,” a declarat Yevhenia pentru Reuters.

Diplomatii UE i-au sugerat lui Ianukovici ca o cale de iesire o reprezinta "dezincriminarea" infractiunii de care a fost condamnata Timosenko – si transformarea acesteia intr-o contraventie administrativa, mai degraba decat una de natura penala - permitandu-i astfel eliberarea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor