Ucraina/Rusia: 'Trebuie să învăţăm să trăim cu o ţară care provoacă în mod permanent' (fost preşedinte ucrainean)

(photos.com)
Epoch Times România
11.07.2014

Federaţia Rusă va continua în diferite moduri să destabilizeze situaţia din Ucraina, dar nu va reuşi să organizeze o lovitură de stat în această ţară, ca urmare a lipsei de încredere a ucrainenilor faţă de propaganda rusă, consideră Leonid Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei postsovietice, informează agenţia de presă Unian.

'Oamenii nu vor crede pentru că văd că toate aceste acuzaţii (de fascism, de genocid împotriva populaţiei vorbitoare de limba rusă) nu au nicio bază reală. Puterea (actuală) nu fură ca precedenta, puterea îi înţelege pe ucraineni şi a semnat Acordul de asociere la UE', a afirmat Kravciuk, comentând unele analize potrivit cărora Rusia va încerca în continuare să organizeze o lovitură de stat în scopul schimbării actualei puteri prooccidentale în Ucraina.

Fostul preşedinte ucrainean a solicitat actualilor guvernanţi de la Kiev să iniţieze un dialog onest cu locuitorii din sud-estul ţării, cărora să le explice care vor fi, de fapt, consecinţele asocierii la Uniunea Europeană.

'S-au spus minciuni (cu privire la efectele catastrofale ale semnării acestui acord pentru întreprinderile din Ucraina), acum trebuie spus adevărul. Noi nu spunem că după semnarea Acordului va curge lapte şi miere. Dimpotrivă, ar trebui să le spunem că va fi greu, dar vom învăţa şi peste un timp vom trăi ca toţi ceilalţi', a afirmat Kravciuk, indicând că exemplul mai multor state est-europene, între care şi Polonia, demonstrează o îmbunătăţire a vieţii.

'Dacă ne vom concentra pe ceea ce a fost înainte, aşa vom trăi mereu', a remarcat fostul lider ucrainean, a cărui semnătură stă pe actul de dezmembrare a fostei URSS, la Belovejskaia Puşcia, în 1991.

El a estimat că operaţiunile militare din Donbas (estul Ucrainei) ar putea să se încheie în săptămânile următoare, subliniind că autorităţile de la Kiev ar trebui să fie pregătite pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei vizând destabilizarea statului ucrainean.

'Trebuie să învăţăm să trăim cu o ţară care provoacă în mod permanent, aşa cum au învăţat israelienii să trăiască cu lumea arabă', consideră fostul preşedinte ucrainean.

Refuzul preşedintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de asociere la UE în noiembrie 2013 a generat cele mai ample proteste din anii de independenţă a Ucrainei şi a condus la înlăturarea regimului său de la putere la sfârşitul lunii februarie.

Rusia încearcă de ani de zile să atragă Ucraina în Uniunea Eurasiatică, din care deja fac parte Belarus şi Kazahstan şi susţine că aceasta ar fi mai profitabil pentru ucraineni decât integrarea în UE, pe piaţa căreia producătorii ucraineni nu ar putea să fie competitivi, scrie Unian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor