Ucraina: Războiul trebuie evitat cu orice preţ (presa germană)

Europa şi SUA ar greşi dacă ar lansa ameninţări privind o intervenţie militară în Ucraina, în scopul influenţării Rusiei. Potrivit cotidianului german Die Tageszeitung, soluţia la criza ucraineană trebuie să fie una politică şi să treacă prin urnele de vot.
(NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
05.05.2014

Europa şi SUA ar greşi dacă ar lansa ameninţări privind o intervenţie militară în Ucraina, în scopul influenţării Rusiei. Potrivit cotidianului german Die Tageszeitung, soluţia la criza ucraineană trebuie să fie una politică şi să treacă prin urnele de vot.

Ucraina a căzut pradă escaladării violenţelor. Vizibil încurajaţi de vizita vicepreşedintelui american, liderii de la Kiev au trimis 'unităţi antiteroriste' în estul ţării, unde militanţi separatişti, mobilizaţi de propaganda rusă împotriva 'regimului fascist' de la Kiev, au pus stăpânire pe mai multe clădiri administrative.

Potrivit Die Tageszeitung, în prezent se asistă la 'un război prin procură', ce pare inspirat direct din vechile scheme ale 'războiului rece'. Domneşte încă o mare confuzie. Este dificil de spus dacă separatiştii din est sunt 'teleghidaţi' de Moscova sau dacă acţionează din proprie iniţiativă.

Cea mai gravă eroare pe care Occidentul ar putea s-o comită astăzi ar fi să agite în mod frenetic ameninţarea operaţiunilor militare, ceea ce nu ar face decât să toarne gaz pe foc. Preşedintele rus Vladimir Putin nici nu ar putea visa la o variantă mai bună decât nişte manevre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) sau o nouă cursă a înarmării, pentru a-şi întări puterea şi a discredita orice formă de opoziţie în ţara sa. A fi un bărbat puternic şi curajos, care face faţă NATO şi se grăbeşte să-i salveze pe ruşii oprimaţi - iată un rol pe măsura şefului de la Kremlin.

În afară de aceasta, la ce ar servi asemenea ameninţări dacă nu există intenţia de a interveni militar? La nimic, potrivit Tageszeitung. Or, Washingtonul este suficient de lucid pentru a înţelege că nu va aviza niciodată militarii NATO să tragă asupra soldaţilor ruşi din Ucraina.

Doar că o escaladare a tensiunilor nu este niciodată exclusă atunci când logica militară are câştig de cauză. Violenţa creează o dinamică la capătul căreia toată lumea se simte în poziţia de victimă obligată să replice. Răbdarea este singura soluţie. Uniunea Europeană (UE) trebuie să sprijine forţele moderate din vestul şi estul Ucrainei: alegeri şi un guvern de unitate naţională.

Este vorba întâi de toate de o problemă internă a Ucrainei, care nu poate fi rezolvată decât prin mijloace civile. În acest caz, Vladimir Putin este un colos cu picioarele de lut. Ceea ce el câştigă ca reputaţie pe plan intern, este pierdut de regimul său la nivel economic. Astfel, Putin rămâne fără capacitatea de a contrabalansa influenţa oligarhilor şi alegătorilor pe termen mediu.

După cum subliniază la final Die Tageszeitung, este nevoie de perseverenţă în schimburile diplomatice cu Rusia, precum şi de sancţiuni limitate. Trebuie evitată cu orice preţ diabolizarea lui Putin. Cea mai periculoasă variantă pentru Occident ar fi să se joace cu chibriturile ameninţării militare, conchide cotidianul berlinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor