Ucraina publică rapoarte care atestă muşamalizarea tragediei de la Cernobîl de către Rusia sovietică

Centrala nucleară de la Cernobîl în mai 1986.
Centrala nucleară de la Cernobîl în mai 1986. (Captură Foto)

Uniunea Sovietică cunoştea faptul că centrala nucleară de la Cernobîl era periculoasă şi a acoperit problemele de securitate existente acolo înainte de dezastrul din 1986, au declarat autorităţile ucrainene.

Pe 26 aprilie, Ucraina, grav afectată de emisii radioactive de la Cernobîl, a publicat documente pentru a marca evenimentul de acum 35 de ani.

După un test de siguranţă defectuos la cel de-al patrulea reactor al centralei, situat în ceea ce era atunci Ucraina sovietică, nori de material radioactiv de la centrala Cernobîl s-au răspândit într-o mare parte a Europei, generând cel mai grav dezastru nuclear din istoria cunoscută.

Arhivele arată că a existat o emisie de radiaţii la uzină în 1982, care a fost muşamalizată folosind ceea ce un raport KGB de atunci numea măsuri „pentru a preveni panica şi zvonurile provocatoare”, potrivit declaraţiilor făcute, luni, de serviciul de securitate al Ucrainei (SBU).

În 1984, au existat şi alte „urgenţe” la uzină, a adăugat acesta.

"În 1983, conducerea de la Moscova a primit informaţii că centrala nucleară de la Cernobîl era una dintre cele mai periculoase centrale nucleare din URSS din cauza lipsei de echipamente de siguranţă", potrivit SBU.

Atunci când un jurnalist francez a colectat probe de apă şi sol din zona Cernobîl după accidentul nuclear, serviciul KGB a schimbat probele cu unele false într-o operaţiune specială, a mai declarat SBU, citând un alt raport al KGB.

Treizeci şi unu de muncitori ai reactorului şi pompieri au murit imediat după dezastrul din 1986, în mare parte din cauza bolilor provocate de expunere acută la radioactivitate.

De-a lungul anilor, în Moldova, Bielorusia, Ucraina şi România, mii de persoane au decedat de pe urma bolilor legate de radiaţii, cum ar fi cancerul, deşi numărul total al deceselor este foarte greu de estimat din cauza faptului că ţările blocului comunist erau controlate de Moscova, care impunea o tăcere absolută cu privire la incident. Problemele de sănătate şi efectele pe termen lung ale expunerii radioactive asupra sănătăţii rămân subiectul unei dezbateri intense.

Guvernul actual de la Kiev a evidenţiat modul în care autorităţile sovietice au tratat accidentul şi încercările de a acoperi dezastrul după aceea.

Ordinul de evacuare a zonei a venit la numai 36 de ore după accident, lăsând practic locuitorii orăşelului de lângă reactor, inclusiv copiii, în câmpul radioactiv.

"Cea de-a 35-a aniversare a tragediei de la Cernobîl este un memento al modului în care dezinformarea sponsorizată de stat, propagată de regimul sovietic totalitar, a generat cel mai mare dezastru provocat de om din istoria omenirii", a declarat Ministerul de Externe.