Ucraina: Obama strigă 'lupul', însă duce lipsă de opţiuni şi de viziune (Le Figaro)

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin îşi urmăreşte în continuare 'planul' de destabilizare a Ucrainei, SUA se mulţumesc cu a striga 'lupul' şi a face apeluri zadarnice la 'dezescaladare'.
Putin versus Obama. (captură youtube.com)
Epoch Times România
14.04.2014

În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin îşi urmăreşte în continuare 'planul' de destabilizare a Ucrainei, SUA se mulţumesc cu a striga 'lupul' şi a face apeluri zadarnice la 'dezescaladare'. Contrastul dintre hotărârea de care dă dovadă liderul de la Kremlin şi debusolarea ce planează în capitalele occidentale, care par paralizate de înşiruirea evenimentelor, este flagrant, comentează cotidianul francez Le Figaro.

După ce a anexat Crimeea, liderul de la Kremlin a trecut la faza 'provocărilor' în estul Ucrainei, în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi sunt comasaţi la frontiere, gata să pătrundă în teritoriu. 'Sunt prezente toate semnele unei asistenţe 'frăţeşti' iminente (pe care Kremlinul o acordă) unei populaţii etnice ruseşti, presupus ameninţate în teritorii', constată analistul Michael Weiss în Foreign Policy.

Secretarul de stat american, John Kerry, a declarat în mod clar joi, în faţa Congresului, că 'forţele speciale ruseşti' au pătruns pe teritoriul Ucrainei, chiar dacă nu există dovezi pertinente în acest sens. 'Rusia este un un piroman care se pretinde un inspector de securitate împotriva incendiilor. Metoda sa este de a prezice haosul, pentru a-l declanşa ulterior', comentează Weiss.

Însă aceste constatări realiste nu ajută SUA să-şi ajusteze riposta, potrivit Le Figaro. 'Ele nu ştiu ce să facă', este de părere rusologul Mark Galeotti. Potrivit expertului, 'Washingtonul nu este pregătit pentru acest tip de agresiune camuflată, Administraţia (americană) este obişnuită să lucreze de la stat la stat, însă în lipsa unei treceri clare a frontierei cu tancuri ruseşti ea este redusă la atenţionări de genul 'Nu invadaţi!', unele nu foarte convingătoare, din punctul de vedere al Moscovei'.

În opinia lobbyistului republican Bruce Jackson, retorica americană, ''foarte de război rece', nu este credibilă', pentru că nu poate fi susţinută prin acţiuni, 'deoarece nu se intenţionează o angajare militară'.

Apelurile telefonice dintre Obama şi Putin, precum şi întrevederile Kerry-Lavrov nu au dus la nimic. Ruşii au luat în râs sancţiunile economice decise decise de Washington şi Bruxelles împotriva personalităţilor din echipa lui Putin. Casa Albă a promis sancţiuni mult mai ferme împotriva sectoarelor vitale ale economiei ruse (gaz, petrol, bănci) dacă ruşii vor intra în Ucraina, însă 'o asemenea decizie, potenţial foarte dureroasă pentru Moscova, pare imposibilă atât timp cât tancurile ruseşti nu au trecut frontiera', a declarat Galeotti. Vicepreşedintele american Joe Biden va fi la Kiev în data de 22 aprilie, pentru 'a aduce susţinerea' Americii - o eternitate, în condiţiile evenimentelor care au loc.

Potrivit lui Galeotti, dacă America şi Europa ar fi fost cu adevărat hotărâte să-i oprească pe ruşi, ele ar fi trebuit să traseze foarte clar liniile roşii. 'Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) ar putea spune că va trimite la Kiev o misiune pentru antrenarea trupelor ucrainene, în caz de violare a frontierelor, ceea ce ar fi un mijloc de a crea un raport de forţe pe teren, cum o face Putin în permanenţă', explică expertul. Însă, potrivit strategului Edward Luttwak, 'aceasta implică în mod clar un perimetru care să fie securizat, adică să se arate foarte clar că sunt gata pentru confruntare'. 'Nu se poate mânca gratis la restaurantul disuasiunii', subliniază acesta.

La rândul său, Ian Bremmer, preşedintele think-tank-ului Eurasia Group, nu crede într-un asemenea scenariu, 'pur şi simplu pentru că angajamentul militar este exclus de Casa Albă'. 'Americanii vor ajuta Ucraina economic şi vor întări apărarea aliaţilor lor din NATO, însă Obama are mult mai puţin interes decât Putin pentru Ucraina', ceea ce, în opinia analistului, 'creează un real avantaj pentru Rusia'.

'Pentru SUA, dosarul ucrainean este unul foarte serios, însă nu vital', confirmă Galeotti. Doar un american din şase poate plasa Ucraina pe hartă, potrivit unui recent articol din Washington Post, cifră care, probabil, amuză foarte tare Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor