Rusia trimite 1.200 de soldaţi şi 150 de autovehicule blindate în estul Ucrainei

Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina.
Moscova a mobilizat armata rusă la graniţa cu Ucraina. (Captură.)

Rusia trimite forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei un contingent militar ce va fi folosit la o contra-ofensivă împotriva armatei ucrainene, a anunţat, sâmbătă, noul lider al forţelor pro-Rusia, Alexander Zaharcenko.

Conflictul din estul Ucrainei care durează de patru luni a atins o fază critică săptămâna aceasta, în timp ce Kievul şi Occidentul sunt îngrijorate că Rusia va furniza şi mai multe ajutoare paramilitarilor afiliaţi Kremlinului din estul Ucrainei – o intenţie pe care Moscova o neagă în ciuda nenumăratelor dovezi.

Alexander Zaharcenko, liderul grupării auto-intitulate Republica Populară Doneţk, a precizat că brigada se află în procesul de a primi 150 de autovehicule, inclusiv 30 de tancuri şi 1.200 de paramilitari care s-au antrenat timp de patru luni în Rusia.

”Aceştia se alătură în momentul cel mai crucial”, a afirmat Zaharcenko.

Moscova a fost sancţionată dur de Occident în urma anexării militare a peninsulei ucrainene Crimeea şi este acuzată că furnizează constant soldaţi, armament şi fonduri forţelor pro-Rusia din estul Ucrainei.

După anunţul lui Zaharcenko, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, au convenit, în cadrul unei discuţii telefonice desfăşurate sâmbătă, că furnizările de arme către forţele pro-Rusia din Ucraina trebuie să înceteze iar cele două părţi să ajungă la o încetare a focului, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelariei.

Riscul declanşării unui conflict direct pe scară largă între cele două state est europene a fost accentuat de o confruntare desfăşurată sâmbătă, când Ucraina a distrus o parte dintr-o coloană de autovehicule blindate care a trecut graniţa din Rusia. Acest fapt a declanşat o vânzare masivă de acţiuni la bursa globală.

Dar Moscova nu a ameninţat cu represalii, ci a susţinut că autovehiculele blindate ale armatei ruse care au intrat pe teritoriul ucrainean sunt o ”fantezie”.

După o discuţie între preşedintele ucrainean şi vicepreşedintele american Joe Biden, Casa Albă a comunicat: ”Cei doi lideri au convenit că incursiunea coloanei militare ruse peste graniţă în teritoriul Ucrainei şi furnizarea continuă de armament avansat separatiştilor de către Rusia sunt incompatibile cu orice dorinţă a Rusiei de a îmbunătăţii situaţia umanitară din estul Ucrainei”.

Ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a solicitat Alianţei Nord Atlantice să furnizeze sprijin militar armatei ucrainene.

Noul lider al forţelor pro-Rusia, Alexander Zaharcenko, care este ucrainean de origine, a preluat conducerea de la cetăţeanul rus, Alexander Borodai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe