Miniştrii de externe rus şi ucrainean se vor întâlni duminică la Berlin

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Miniştrii de externe rus şi ucrainean se vor întâlni duminică la Berlin în prezenţa omologilor lor din Germania şi Franţa, în timp ce Kievul şi Moscova au convenit asupra procedurii pe care ar trebui să o urmeze convoiul umanitar rus pentru a trece frontiera înspre Ucraina.

Potrivit AFP preluat de Agerpres, Serghei Lavrov, Pavlo Klimkin, Frank-Walter Steinmeier şi Laurent Fabius se întâlnesc pentru o nouă runda de discuţii privind criza din estul Ucrainei.

Prealabil acestei întâlniri, Klimkin a lansat un apel către Alianţa Nord Atlantică şi Uniunea Europeană, cerând sprijin militar pentru armata ucraineană care se confruntă cu forţele pro-ruse, afirmând că alianţa militară Occidentală are nevoie de o nouă strategie faţă de Ucraina. Potrivit lui Klimkin, pericolul invaziei ruse este omniprezent iar trupele ucrainene sunt atacate aproape zilnic din teritoriul rus, în timp ce Rusia introduce soldaţi şi armament în ţară, a tras un semnal de alarmă ministrul.

Între timp, Kievul şi Moscova au convenit asupra 'modului de a inspecta convoiul' de ajutor umanitar trimis de Rusia. Kievul, care ar fi recunoscut sâmbătă seara legalitatea' convoiului rus, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului, urmează să dea undă verde oficial pentru intrarea transportului pe teritoriul său.

Convoiul rus a fost privit cu neîncredere atât de ucraineni cât şi de către occidentali, aceştia suspectând faptul că ruşii, sub acoperirea aşa-zisului convoi 'umanitar', ar putea declanşa o incursiune militară, aşa cum au făcut în 2008, în Georgia.