Ucraina: Forţele pro-Rusia au bombardat un convoi de refugiaţi, ucigând zeci de civili
alte articole
Andrii Lisenko, purtătorul de cuvânt al consiliului naţional de securitate al Ucrainei, a anunţat că "zeci" de civili au fost ucişi într-un atac al forţelor pro-Rusia asupra unui convoi de oameni care încercau să fugă din teritoriile răvăşite de război ale Ucrainei.
”Mulţi oameni au fost ucişi, printre ei femei şi copii”, a declarat luni colonelul Andrii Lisenko.
Numărul exact al victimelor încă nu a fost stabilit, dar se ştie că au murit zeci de persoane, inclusiv copii, a adăugat colonelul.
Forţele pro-Rusia care ocupă teritoriile ucrainene nu au comentat în această privinţă până acum.
Atacul de artilerie s-a desfăşurat între oraşele Kryaşuvate şi Novosvitlivka, care se află pe drumul principal dintre Rusia şi Lugansk, capturat de forţele pro-Rusia.
Drumul este probabil cel pe care convoiul de ajutor 'umanitar' rus îl va folosi dacă Ucraina îi va permite intrarea pe teritoriul său. Se consideră că oraşul Lugansk, greu lovit de războiul civil, are cea mai mare nevoie de ajutor.
Conflictul din estul Ucrainei a forţat aproximativ 344.000 de persoane să fugă din casele lor, potrivit cifrelor publicate vineri de ONU. Organizaţia Naţiunilor Unite susţine că aproximativ 155.800 de persoane s-au refugiat în Ucraina, în timp ce 188.000 de persoane au trecut graniţa în Rusia.
Numărul refugiaţilor pare să fie în creştere. Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a anunţat că peste 22.000 de persoane au fugit din Doneţk săptămâna trecută, comparativ cu cele 6.200 de persoane de săptămâna trecută.
Oficialităţile oraşului au estimat un număr mai mare de refugiaţi. În Doneţk, cel mai mare oraş ucrainean aflat sub controlul forţelor pro-Rusia, cel puţin 300.000 de persoane din populaţia de 1 milion de locuitori pe care o avea înainte de război şi-au părăsit casele, în timp ce Lugansk mai are numai 250.000 de rezidenţi din cei 420.000 de locuitori cât avea iniţial, potrivit autorităţilor locale.
Locuitorii din Lugansk nu mai au apă curentă, electricitate sau conexiune telefonică de 16 zile. Produsele alimentare de bază sunt puţine, ceea ce duce la formarea unor cozi lungi în pieţe şi magazine. Primăria oraşului a anunţat, luni, că schimburile de focuri au continuat în oraş şi în jurul acestuia.
Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), care va trebui să preia responsabilitatea pentru convoiul de ajutoare ruse în Ucraina, a cerut o garanţie de securitate din partea tuturor taberelor, inclusiv din partea forţelor pro-Rusia, ca misiunea să intre în Ucraina. De luni, nu există nicio indicaţie că au fost acordate garanţii.
Ministrul rus de Externe a anunţat că se aşteaptă ca misiunea 'umanitară' destinată estului Ucrainei să intre în ţară în viitorul apropiat.
Vorbind luni la o conferinţă de presă în Berlin, unde s-a întâlnit mai devreme cu omologii săi din Ucraina, Franţa şi Germania, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că toate întrebările privind misiunea umanitară au primit răspuns şi că s-a ajuns la un acord cu Ucraina şi ICRC.
Nu este clar dacă Lavrov se referă la garanţiile de securitate.
Convoiul de ajutor umanitar de peste 200 de camioane din Rusia a fost urmărit cu suspiciune de către Ucraina şi ţările occidentale, în special având în vedere că forţele ucrainene au cucerit teritorii semnificative în ultimele săptămâni. Aceştia sugerează că ar putea fi folosit de Rusia pentru a trimite ajutor forţelor separatiste – sau să întârzie avansul armatei ucrainene printr-un armistiţiu.
Conflictele din estul Ucrainei au început la mijlocul lunii aprilie, la o lună după ce Rusia a anexat militar peninsula ucraineană Crimeea.