Kievul şi rebelii pro-ruşi ajung la un nou acord pentru retragerea armamentului

Rebelii separatişti pro-ruşi şi forţele guvernamentale ucrainene au ajuns marţi la o nouă înţelegere privind retragerea armelor de pe linia frontului.
Soldaţi ucraineni stau pe un tanc în regiunea Doneţk din estul Ucrainei. (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.09.2015

Reprezentanţii Rusiei, Ucrainei şi Europei au ajuns la un acord mult aşteptat privind retragerea tancurilor şi a altor arme de pe linia frontului din estul Ucrainei, conform RFE/RL.

“Acesta este un document care deschide calea către pace, spre încetarea violenţelor şi atacurilor”, a declarat negociatorul rus Azamat Kulmuhametov în 29 septembrie 2015.

Noua înţelegere completează un acord semnat în luna februarie, care urmăreşte să pună capăt conflictului din estul Ucrainei între guvernul ucrainean şi separatiştii susţinuţi de Rusia.

Martin Sajdik, reprezentantul OSCE la discuţiile pentru pace, a declarat marţi că noul acord va fi pus în aplicare în două zile iar implementarea acestuia va dura 39 de zile. Înţelegerea prevede “retragerea tancurilor, mortierelor şi a pieselor de artilerie cu un calibru mai mic de 100 mm la o distanţă de 15 km [de linia frontului]”, a declarat el.

Sajdik a declarat că delegatul ucrainean Leonid Kucima a semnat acordul, în timp ce reprezentantul separatiştilor, Denis Puşilin, a declarat că liderii autoproclamatelor Republici Populare Doneţk şi Lugansk, care nu au fost prezenţi la discuţii, vor semna documentul în 1 octombrie.

OSCE va monitoriza retragerea armelor, a declarat acesta.

Armele care au un calibru de peste 100 mm au fost deja retrase de pe linia frontului în conformitate cu acordul de încetare a focului semnat în februarie la Minsk.

Liderii din Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, care au negociat acordul de la Minsk, se vor întâlni la Paris în 30 septembrie pentru a găsi o soluţie politică la conflictul din estul Ucrainei care, începând cu aprilie 2014, a luat vieţile a peste 7.900 de oameni.

Regimul de încetare a focului, inclus în acordul de la Minsk, a fost încălcat în mod regulat de ambele părţi până când acestea au semnat un nou armistiţiu în 1 septembrie, care a rezistat în mare parte până acum.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor