Ultranaţionaliştii din Spilna Sprava sechestrează revoluţia în Ucraina

Militanţii grupului naţionalist Spilna Sprava (Cauza Comună) au ocupat mai multe sedii şi clădiri oficiale în Ucraina, pe care le-au baricadat cu saci plini de zăpadă. Se estimează că activiştii au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din aproximativ zece oraşe, notează marţi ziarul El Mundo.
Militanţii grupului naţionalist Spilna Sprava (Cauza Comună) au ocupat mai multe sedii şi clădiri oficiale în Ucraina. (Rob Stothard / Getty Images)
Epoch Times România
28.01.2014

Militanţii grupului naţionalist Spilna Sprava (Cauza Comună) au ocupat mai multe sedii şi clădiri oficiale în Ucraina, pe care le-au baricadat cu saci plini de zăpadă. Se estimează că activiştii au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din aproximativ zece oraşe, notează marţi ziarul El Mundo.

În vestul Ucrainei au fost deja ocupate aproape toate clădirile de stat şi se încearcă interzicerea activităţii partidului de guvernământ. Accentele totalitare sunt atât de pronunţate încât în unele cazuri, precum la Lvov, în extremitatea de vest, Partidul Regiunilor (al preşedintelui Ianukovici) a fost practic dizolvat. Iar în partea de est a ţării se propune crearea unui stat federal Malorusia (Rusia Mică)

Pe măsură ce cresc temerile privind instituirea stării de urgenţă, centrul capitalei Kiev se îndreaptă rapid spre o lege marţială 'de facto'. A crescut numărul tinerilor îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, purtând ochelari de schi sau măşti antigaz, căşti de motociclist sau din al doilea război mondial, bâte de baseball, crose de hochei sau răngi de fier. Cete de zeci de ultranaţionalişti au preluat conducerea în piaţa ocupată şi pe străzile adiacente.

După preluarea controlului asupra Ministerului Justiţiei, ei au defilat în pas militar şi au scandat 'Trăiască Ucraina!'. Grupul a ajuns să numere până la 500 de paramilitari pe strada Horodeţki. Liderii lor poartă mască şi uniforme ce amintesc de filmul Full Metal Jacket. Seria ocupărilor clădirilor oficiale a modificat agenda politică a ţării. După ce au fost ameninţaţi cu declararea stării de urgenţă, militanţii au degajat o parte din clădiri, dar şi-au păstrat 'un dispozitiv' pentru a împiedica pătrunderea în interior.

Primăria, Ministerul Agriculturii, Casa Ucrainei sau biblioteca depind acum de aşa-numita 'autoritate a poporului'. Agenţii de ordine nu pot face prea mult pentru a împiedica pătrunderea manifestanţilor în clădirile publice. Dacă parlamentul nu se pune de acord privind destituirea preşedintelui Ianukovici, 'ultraşii' de la Spilna Sprava au avertizat că vor ocupa tot ceea ce poate fi ocupat şi vor trece la ofensivă.

Pe strada Horodeţki, sub un soare cu dinţi şi la o temperatură de -15 grade, 'un locotenent' îmbrăcat într-o uniformă de camuflaj şi purtând ochelari fosforescenţi încerca să-i alinieze pe 'recruţii' săi cu vârste între 19 şi 60 de ani, de toate înălţimile şi mărimile, pentru a defila în pas militar. 'Este doar un antrenament' a explicat el, cu faţa acoperită de o bandană. Cei din conducerea grupului i-au criticat făţiş pe liderii opoziţiei 'pentru că au permis să fie bătuţi băieţii noştri' şi pentru că sunt lipsiţi de 'un plan de acţiune'.

Între timp, membrii lor sunt tot mai militarizaţi: ceea ce înainte erau echipe care asigurau ordinea, acum sunt 'unităţi de şoc'. Alături de bâtele agitate de manifestanţi s-a înmulţit şi numărul scuturilor luate de la agenţii de ordine. Întrebaţi de unde şi le-au procurat, manifestanţii au declarat cu seninătate că le-au 'împrumutat' şi că speră ca într-o zi să le poată da înapoi. Cei care nu şi-au putut procura unul adevărat şi-au improvizat scuturi din lemn sau din alte materiale rezistente.

Centrul istoric al Kievului, unde poliţia nu îndrăzneşte de mai multe luni să pună piciorul, pare acum o cazarmă prin care se plimbă paramilitarii şi câţiva civili care se pun la ordinele acestor băieţi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, dintre care unii nu au împlinit încă 20 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor