Uciderea în masă a câinilor fără stăpân nu este o soluţie!". USR vine cu alternative

Câine
Câine (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat, marţi, două hotărâri iniţiate de consiliera USR Manuela Mureşan, hotărâri având ca scop să îmbunătăţească soarta câinilor comunitari ridicaţi de pe străzi.

Prima hotărâre prevede înfiinţarea unei comisii dedicate restructurării adăpostului de câini Odăi. Comisia va fi compusă din consilieri locali ai sectorului 1 şi angajaţi ai poliţiei animalelor şi ai departamentului juridic al Primăriei Sector 1. Deşi se preconiza ca numărul membrilor comisiei să fie de 5 (3 consilieri şi 2 angajaţi), interesul consilierilor locali a fost aşa de mare încât numărul membrilor a crescut la 11, dintre care 9 consilieri de la diferite partide şi doi angajaţi.

Cea de a doua hotărâre se referă la semnarea unui protocol de colaborare cu o asociaţie de protecţie a animalelor pentru a efectua sterilizări în adăpost, în condiţiile în care adăpostul nu dispune de personal suficient.

"Astfel se vine în întâmpinarea iubitorilor de animale şi doritorilor de a adopta câini din Adăpostul Odăi, indiferent dacă sunt de pe raza Sectorului 1, din Bucureşti, din ţară sau din străinătate, urmarea firească fiind reducerea numărului de animale din adăpost şi o dată cu aceasta reducerea cheltuielilor, pe de o parte şi, pe de altă parte, asigurarea bunăstării câinilor comunitari din Sectorul 1 într-un număr cât mai mare, conform Legii nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.", se arată în expunerea de motive a hotărârii privind sterilizarea şi microciparea câinilor din adăpostul Odăi.

Ambele Hotărâri au fost aprobate în şedinţa extraordinară a consiliului local al sectorului 1 din 04.04.2017

Premiza

Aflat în subordinea Poliţiei Locale a sectorului 1, adăpostul Odăi adăposteşte circa 700 de căţei în condiţii deficitare: canalizarea nu funcţionează, personalul este insuficient, lipseşte o zonă de carantină, padocurile sunt deteriorate, şi animalele nu sunt sterilizate şi nu primesc îngrijire corespunzătoare. În acest context, consilierii USR au decis să înceapă un amplu demers de reformare a adăpostului pentru a-l aduce la un standard mai ridicat.

Intenţia lor este să dea cât mai mulţi câini în adopţie şi să introducă adopţia la distanţă, modalitate prin care cetăţenii pot participa la întreţinerea unui câine.

"Câinii trebuie să aibă o stare optimă de sănătate şi să fie socializaţi. Uniunea Salvaţi România consideră că uciderea în masă a câinilor fără stăpân nu este o soluţie pentru rezolvarea suprapopulaţiei canine, ci campaniile de sterilizare masive şi adopţiile", a declarat consiliera Ilinca Macarie.