Eutanasieri brutale în adăpostul primăriei Suceava
Asociaţiile de protecţie a animalelor din Suceava acuză uciderea inutilă, în chinuri groaznice a unor câini în adăpostul primăriei Suceava.
Până ieri, 5 mai, în judeţul Suceava câinii fără stăpân au fost protejaţii asociaţiilor într-o bună colaborare cu primăria. Săptămâna trecută, fără a-şi motiva decizia, consilierii suceveni au “şters cu buretele” colaborarea din ultimii 5 ani de la adăpostul de animale şi nu au aprobat un nou parteneriat cu asociaţia germană „Proanimals Tina”. Primul pas, imediat după întreruperea colaborării, a fost emiterea a 10 decizii de eutanasiere, fapt pus imediat în practică de către noul medic cu care s-a încheiat un contract, Cristian Teodoreanu, aşa cum susţin reprezentanţii unor asociaţii.
Până la această dată, câinii aflaţi în incinta adăpostului primăriei fiind îngrijiţi în mare parte de asociaţii din Germania, cea mai activă şi cu care se încheiase şi un parteneriat, fiind Proanimals Tina. Aceştia asigurau hrana câinilor, îngrijirea, tratamentele şi se ocupau de adopţia acestora. Sute de câini găsindu-şi astfel familii în afara graniţelor ţării.
Decizia de eutanasie şi modalitatea barbară prin care aceştia au fost eutanasiaţi, a indignat comunitatea suceveană, intervenţia acestora şi a presei locale reuşind să salveze viaţa a 8 dintre cei 10 căţei condamnaţi la moarte. Din păcate, pentru doi dintre ei, nu s-a mai putut face nimic, aceştia fiind eutanasiaţi într-un mod brutal sub ochii voluntarilor prezenţi în adăpost. Pozele şi filmele care demonstrează acest lucru au făcut înconjurul Europei, prin reţele de socializare, stârnind încă odată indignarea străinilor faţă de aceste metode inumane.
Lucrurile dintre Primăria Suceava şi organizaţia din Germania au început să se precipite odată cu refuzul medicilor de a eutanasia câinii din adăpost, viceprimarul Lucian Harşovschi declarând în martie anul curent că întrerupe colaborarea cu Pro Animals Tina, pentru că: “nu se pot face aceste eutanasieri şi că nu sunt de acord cu ele” (referindu-se la organizaţia germană).
„Noi am solicitat, cu decizii nominale, să fie eutanasiaţi 30 de câini care au fost capturaţi înainte de 15 septembrie 2014, din nefericire nu am găsit înţelegere sau nu s-a dorit respectarea contractului.
În momentul de faţă căutăm un nou parteneriat cu un medic de liberă practică.” – declara viceprimarul în martie 2015.
De reţinut că serviciile de eutanasiere fiind oferite gratuit de asociaţia Proanimals Tina, ca şi celelalte servicii – prin parteneriat, însă aceştia au considerat că se poate gestiona problema câinilor fără stăpân şi prin alte metode, care să nu includă eutanasia câinilor sănătoşi şi neagresivi.
Din septembrie şi până în prezent, peste 2.000 de câini fără stăpân au fost adunaţi de pe străzile din municipiul Suceava şi transportaţi în adăposturile de pe malul râului cu acelaşi nume. Capturarea acestora s-a făcut cu hingheri privaţi, contractul fiind ]ncheiat cu o firmă de salubrizare Diasil.
Imaginile cu cei doi câini eutanasiaţi sub ochii voluntarilor au atras atenţia şi indignarea zecilor de activişti în protecţia animalelor din România şi Germania. După declaraţiile voluntarilor de la Proanimals Tina, unul dintre căţei era adoptat la distanţă de o persoană din Germania, care aştepta procedurile de pregătire legală pentru transportul căţelului în afara ţării.
Pe reţelele de socializare circulă pozele şi filmele cu cei doi câini eutanasiaţi şi metodele folosite, împreună cu textul “Câini injectaţi cu ketamină, fără xilazină aşa cum cere legea şi apoi substanţa care provoacă stop cardiac, când câinele era conştient, într-o sală cu o sobă murdară, neautorizată de DSV."Eutanasiere" executată de măcelarul Cristian Teodoreanu, plătit de către primăria Suceava cu 30.000 de euro!!.....Suceveni, aici sunt banii dumneavoastră!”.
S-a luat legătura cu Gabriela Macovei, martoră la eutanasierea căţeilor, care ne-a declarat: “Am fost anunţată de această decizie de eutanasiere şi am fugit repede la adăpost. Aici un hingher de la Diasil ştrangulase cu crosa unul dintre câini, era plin de sânge, iar medicul Teodoreanu l-a injectat cu ketamină, apoi imediat, fără să aştepte ca acesta să fie adormit, i-a injectat T61 în plămân, acesta murind în chinuri groaznice, în convulsii. De faţă era şi medicul asociaţiei, care i-a atras atenţia veterinarului că nu este metoda corectă, dar acesta i-a replicat “vino tu şi fă dacă eşti deşteaptă”. La al doilea căţel la fel. Bieţii câini erau absolut traumatizaţi, unul a făcut pipi pe el, unul încerca să se ascundă… au murit în chinuri. A fost cumplit, am sunat imediat presa, unii au venit imediat, alţii l-au sunat pe viceprimar să-l întrebe, iar acesta le-a zis că este o minciună, că nu se eutanasiază. A ieşit urât, cu îmbrânceli, pentru că li s-a interzis accesul în adăpost. Au reuşit să filmeze încăperea unde se vedea sânge pe jos, o sală murdară care cu siguranţa nu are autorizaţie de funcţionare ca sală medicală. S-au oprit din eutanasieri când au văzut că sunt filmaţi de presă, au închis înapoi câinii şi au fugit. Măcar am putut salva pe moment 8 căţei. Totul a pornit de când a apărut acest viceprimar în schemă. Noi nu am avut probleme cu primarul până acum. Asociaţia din Germania asigura tot ce ţine de îngrijirea câinilor, având parteneriat cu primăria. Primăria nu plătea decât utilităţile la adăpost, iar în ultima vreme mai cumpărau şi hrană, în rest totul era susţinut de nemţi. Au plecat sute de câini în adopţie în Germania. Au capturat peste 2000 de câini, mai sunt doar 1207, pardon 1205, ca doi i-au omorât…Unul dintre ei urma sa plece şi el în adopţie.”
Claudiu Dumitriu de la “Combaterea Abuzurilor”, implicat şi el în proiectul de colaborare între primăriei şi organizaţia din Germania, ne-a declarat că este de neînţeles ce se întâmplă. “În loc ca primăriile să se bucure de ajutorul dat de organizaţii nonguvernamentale, să dezvolte astfel de parteneriate, acum, din interese ori financiare, ori politice dau cu piciorul la tot. Buna credinţă a primăriilor este deja pusă sub semnul întrebării. Aveau tot sprijinul, cheltuielile primăriei erau minime. Acum viceprimarul a cerut un buget uriaş în sensul gestionării problemei câinilor fără stăpân. Se încheie contracte cu firme private, cu medici de liberă practică. Deja se ridică multe semne de întrebare. Este drept, s-au sfătuit şi cu reprezentanţii ASPA din Bucureşti. Este posibil să fi învăţat de la ei aceste strategii de deturnare de fonduri publice şi cum se câştigă bani din câinii comunitari. Şi apoi se pune problema rolului tinerilor în politică – un viceprimar tânăr distruge fără raţiune, fără sentimente umane, un parteneriat care viza bunăstarea animalelor numai pentru a vâna o funcţie, din interese politice sau financiare. Şi mai este şi imaginea oraşului Suceava. Până acum un oraş apreciat pentru modul în care a gestionat problema câinilor fără stăpân, o imagine în Europa că se poate. Acum toţi cetăţenii nemţi sunt indignai şi iar ne arată cu degetul. Luni suntem aşteptaţi la discuţii la primărie. Vom vedea ce este de făcut pe mai departe. În adăpost sunt încă 300 de căţei care aşteaptă să plece în Germania”.
Pe de altă parte, primarul de Suceava, Ion Lungu, după ce a întrerupt parteneriatul cu organizaţia germană săptămâna trecută, a declarant că Proanimals Tina a făcut “greşeli tactice” prin poziţiile radicale din ultima perioadă.
“O parte din ei ne-au făcut reclamaţii la Poliţie mie, la viceprimari, la personalul de acolo, o situaţie deranjantă…Când s-a făcut un protest în faţa Primăriei legat de gestionarea câinilor, după ce stăm un ceas de vorbă aflăm că, de fapt, o parte dintre cei din sală erau de la Proanimals Tina, la fel un lucru lipsit de fair-play. Însăşi ultima conferinţă de presă nu mi s-a părut foarte oportună, ei au iritat consilierii locali prin acţiunile pe care le-au făcut!”
Reprezentantul german al Proanimals Tina, Ralf Trautmann, prezent la şedinţa de consiliu de săptămâna trecută a declarat: „Părea că totul decurge firesc mai departe, ne pregăteam chiar pentru o campanie masivă de sterilizare. Sunt surprins şi frustrat, pentru că nu mă aşteptam să nu continuăm colaborarea, să fim daţi afară. Suntem pregătiţi şi din punct de vedere juridic să facem faţă”.
Căutând şi noi în “Ghidul de eutanasiere” emis de Colegiul Medicilor Veterinari, la substanţele folosite legal pentru această operaţiune, descoperim că T61, folosit şi de medicul veterinar Cristian Teodoreanu la eutanasierea celor doi câni trebuie folosit numai intravenos.
“T-61 trebuie folosit numai intravenos şi cu rate de injectare bine monitorizate, deoarece ar fi discutabile absorbţia diferenţiată şi debutul acţiunii ingredientelor active atunci când se administrează pe alte căi. Înainte de administrarea lui T61 se efectuează obligatoriu anestezia animalului.”
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.