Animalele, insuficient protejate de lege. Un cal abandonat, eutanasiat in extremis la Domneşti

Un cal abandonat de stăpân undeva în zona Domneşti, a zăcut mai bine de o zi, păzit de activişti pentru drepturile animalelor, care au încercat, zadarnic, sa îl salveze. Eutanasiat, în extremis, luni, în jurul orei 15, calul zace în continuare, la ore în şir de la moartea acestuia autorităţile nereuşind să îi ridice cadavrul.
Calul abandonat din Domneşti (Facebook)
Loredana Diacu
17.08.2015

Un cal abandonat de stăpân undeva în zona Domneşti, a zăcut mai bine de o zi, păzit de activişti pentru drepturile animalelor, care au încercat, zadarnic, să îl salveze. Eutanasiat, in extremis, luni, în jurul orei 15, calul zace în continuare la Domneşti, la ore în şir de la moartea acestuia autorităţile nereuşind să îi ridice cadavrul.

Activiştii pentru protecţia animalelor acuză că animalul a fost lăsat să se zbată între viaţă şi moarte, autorităţile fiind, efectiv depăşite de situaţie. Potrivt uneia dintre activistele care au stat alături de cal de ieri şi până la momentul transmiterii acestei ştiri, animalul, vizibil slăbit, a fost observat duminică în jurul prânzului, de un cetăţean din Domneşti - localitate lângă Capitală - în curtea unei vile în construcţie.

După ce informaţia a ajuns pe reţelele de socializare, activiştii s-au deplasat la faţa locului de unde au sunat toate autorităţile care ar fi putut face ceva pentru cal, respectiv primăria Domneşti, Primăria Clinceni, Direcţia Sanitar Veterinară, pompieri etc.

În cursul zilei de duminică medicul veterinar Mlagiu Florin a venit să vadă calul, hidratându-l şi acordându-i îngrijiri. Pe înnoptate, medicul a plecat iar animalul a rămas doar lângă activişti care i-au cumpărat perfuzii pe banii lor şi l-au îngrijit şi hrănit. Luni, calul nu a mai putut fi ridicat de la pământ nici măcar pe scripeţi, fiind prea târziu să mai fie salvat, activiştii acuzând că autorităţile nu au luat măsuri, în timp util, pentru salvarea lui.

Nici măcar eutanasierea animalului nu a fost un lucru uşor de realizat de către autorităţi. Potrivit martorilor, medicul veterinar venit în prima parte a zilei de luni să pună capăt suferinţelor calului a admis că nu a mai avut de-a face cu animale mari şi că eutanasierea ar fi fost o premieră. Finalmente, după ce activiştii au refuzat să permită ca respectivul medic să experimenteze pe pielea animalului pe care-l îngrijiseră noapte şi zi, a fost găsit un alt veterinar, cu competenţele necesare, care astăzi, în jurul orei 15, a pus capăt vieţii animalului abandonat de stăpân.

La aproape trei ore de la eutanasiere, cadavrul animalului zăcea încă în câmp, acuză activiştii.

Potrivit acestora, calul avea cip în ureche şi autorităţile au încercat să-i identifice stăpânul. În acte figura însă că acesta ar aparţine unui cetăţean din Prahova, actualmente decedat aşa că nu se ştie încă cine este cel ce a abandonat calul.

Potrivit infoalert.ro, România are încă din 2004 o lege de protecţie a animalelor, care, în 2014 a fost modificată, în sensul înăspririi pedepselor în caz de maltratare.

Legea nr. 205/2014 consideră infracţiuni o serie de fapte printre care: comportamentul brutal şi abuzul în folosirea animalelor, supunerea lor la corvoade inutile, practicarea tirului pe animale domestice sau captive, abandonarea sau alungarea animalelor a căror existenţă depinde de îngrijirea omului. Cu toate acestea, există încă persoane care îşi abandonează caii bătrâni şi bolnavi în câmp, lăsându-i să moară în suferinţe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor