Twitter: "Taksim este peste tot, 24 de arestări la Smirne"

"Taksim este peste tot, fiecare dintre noi este un copac din Gezi Park", scriu tinerii din Smirne pe Twitter, exprimându-şi sprijinul pentru revolta împotriva distrugerii pieţei simbol din Turcia. Ei au fost uimiţi când poliţia a venit să-i aresteze noaptea trecută.
Proteste împotriva autoritarismului în Turcia. (BULENT KILIC / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
05.06.2013

"Taksim este peste tot, fiecare dintre noi este un copac din Gezi Park", scriu tinerii din Smirne pe Twitter, exprimându-şi sprijinul pentru revolta împotriva distrugerii pieţei simbol din Turcia. Ei au fost uimiţi când poliţia a venit să-i aresteze noaptea trecută.

Acuzaţia este "incitare la conflicte şi propagandă" pe social media. Agenţii de poliţie sunt în căutarea altor 14 persoane. Este pentru prima dată în lume când protestatarii ocupă o stradă împotriva autoritarismului guvernului şi sunt arestaţi pentru ceea ce au postat pe conturile lor de Twitter.

Cu siguranţă că nu este un semn bun pentru delegaţia care în această dimineaţă, miercuri, 5 iunie, la Ankara s-a întâlnit cu vicepremierul Bulent Arinc pentru a începe o negociere. Pe de altă parte, premierul Erdogan a criticat în urmă cu două zile reţeaua socială spunând că este "un pericol pentru societate, deoarece transmite doar minciuni".

Ali Engin, şeful Partidului de opoziţie (CHP) în provincie, a denunţat deţinerea ilegală a tinerilor. Politicianul a mers la închisoare, a vorbit cu autorităţile şi le-a solicitat eliberarea imediată a protestatarilor virtuali. "Aceşti oameni - a spus el - susţin o mişcare care cere ca ţara lor să meargă pe un drum liber şi corect, în cazul în care acest lucru este o crimă, atunci suntem toţi criminali".

Avocatul partidului CHP, Sevda Erkan Kılıç susţine că a studiat tweet-urile şi nu a găsit nimic ilegal. "Declaraţiile lor sunt aceleaşi ca şi cele ale multor altora - a explicat el - ar trebui să ni se explice motivele pentru care sunt acuzaţi".

Între timp, mii de susţinători anonimi ai revoltei împotriva prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, au comandat mâncare pe Internet, chiar şi de peste hotare, pentru a fi dusă demonstranţilor din Piaţa Taksim. Potrivit directorului companiei Yernel Sepeti, unul dintre cele mai mari lanţuri de fast-food la domiciliu din ţară, ieri s-au primit peste o mie de comenzi. "Au existat unele probleme legate de livrare, dar totul a fost rezolvat", a explicat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor