Protestele din Istanbul ameninţă candidatura sa olimpică
alte articole
Protestele violente din Turcia au atins o asemenea gravitate, încât până şi Kadir Topbas, primarul Istanbulului, oraş care candidează alături de Madrid şi Tokyo pentru a găzdui Olimpiada din 2020, s-a arătat îngrijorat de impactul lor internaţional. 'Cum vom explica imaginile care au fost văzute? Cum vom mai putea face invitaţii pentru Jocurile Olimpice de la Istanbul din 2020?', se întreabă el într-un comunicat, citat miercuri de ziarul spaniol ABC.
Violenţa cu care poliţia a reprimat primele proteste paşnice ale manifestanţilor împotriva demolării parcului Gezi nu se potriveşte deloc cu sloganul oraşului 'Bridge Together' (Un pod împreună), care prezintă oraşul de pe malul Bosforului ca pe un loc al dialogului şi al convieţuirii. Metropola euro-asiatică a intrat, alături de Madrid şi Tokyo, în ultima fază a selecţiei pentru a organiza Olimpiada din 2020, iar decizia finală va fi luată la 7 septembrie la un congres al Comitetului Olimpic Internaţional (CIO) din Buenos Aires.
Responsabilii candidaturii olimpice a Istanbulului, cea mai ambiţioasă din punct de vedere economic dintre cele trei, au asigurat că poporul turc rămâne unit în jurul candidaturii oraşului, care a fost în ultimele zile epicentrul protestelor extinse şi în alte localităţi ale ţării. 'În pofida evenimentelor recente, Turcia rămâne unită în jurul visului nostru de a găzdui primele Jocuri Olimpice şi Paralimpice din anul 2020', se arată într-un comunicat. Responsabilii candidaturii au declarat că urmăresc 'cu multă atenţie situaţia lamentabilă, ca urmare a manifestaţiilor', exprimându-şi satisfacţia că în ultimele 24 de ore protestele au fost în majoritate 'paşnice', desfăşurându-se 'într-un spirit pozitiv comun'.
Totuşi, reţelele sociale turce caricaturizează candidatura oraşului prezentând imagini ale manifestaţiilor cu poliţişti care lovesc cu picioarele protestatari, sub care au scris 'karate', sau imaginea unei tinere trântite sub un şuvoi de apă, sub care au scris 'nataţie', între altele.
În apărarea candidaturii oraşului a venit elveţianul Denis Oswald, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Caiac şi aspirant la preşedinţia CIO, susţinând că imaginile de violenţă de pe străzile oraşului nu trebuie să afecteze candidatura Istanbulului. 'Este un protest care poate avea loc în orice ţară democratică. Mai sunt trei luni (până la decizia finală de la Buenos Aires), dar nu cred că reprezintă o ameninţare pentru candidatură', a declarat luni presei.
'Istanbul 2020' a arătat în cadrul prezentării sale în faţa CIO că se bucură de un uriaş sprijin popular. Un sondaj oficial relevă o susţinere de 83 la sută a locuitorilor din Istanbul şi de 76 la sută a populaţiei din Turcia. Istanbul 2020 are un buget estimat la 19,2 miliarde de dolari, pe care îl va cheltui în următorii zece ani cu sau fără Jocurile Olimpice, pentru a moderniza oraşul mai ales ca infrastructură.
Investiţia prevăzută este de patru ori mai mare decât cea a oraşului Toyo şi de zece ori mai mare decât cea a Madridului. Unele din infrastructurile pentru următorul deceniu au în vedere un nou aeroport, care aspiră să devină cel mai mare din lume, dar se aşteaptă să afecteze şi zone verzi sensibile din jurul oraşului, fapt ce a suscitat criticile ecologiştilor.