Twitter suspendă 70 de mii de conturi. Declară că au legătură cu mişcarea QAnon

Birourile companiei Twitter din San Francisco (Justin Sullivan/Getty Images)
Ivan Pentchoukov, Adrian Sturdza
12.01.2021

Gigantul Twitter a anunţat luni că a eliminat peste 70.000 de conturi care promovează conţinut legat de "teoria conspiraţiei QAnon".

„Având în vedere evenimentele violente din Washington DC şi riscul crescut de vătămare, am început suspendarea permanentă a mii de conturi dedicate în principal transmiterii de conţinut QAnon, vineri după-amiază”, a afirmat gigantul social media, într-o postare pe blog.

Citiți și O introducere a fenomenului Q: răzvrătirea împotriva răzvrătiţilor ajunşi la putere

„Aceste conturi au fost implicate în schimbul de conţinut dăunător asociat QAnon la scară largă şi au fost dedicate în principal propagării acestei teorii a conspiraţiei în cadrul serviciului”.

Twitter a menţionat că eliminarea a dus la modificări ale numărului de adepţi pentru unii utilizatori, uneori fiind chiar mii.

Cu toate acestea, nu este clar ce înseamnă "teoria conspiraţiei QAnon" şi nici cum aceasta poate genera violenţe în spaţiul public.

Mişcarea QAnon a început cu ani în urmă, când un cont cu acest nume a postat pe forumurile americane comentarii - uneori extrem de cifrate - despre existenţa unui stat paralel în SUA - o organizaţie care ar fi capturat democraţia americană şi pârghiile cheie ale statului american. Una dintre temele proeminente ale teoriei susţine că elitele globale fac parte dintr-o reţea de pedofili, o alta că sunt membri ai unui cult satanic.

Citiți și Donald Trump este întrebat despre QAnon. Ce răspunde

Mişcarea QAnon este formată din anonimi - fiind uşor de decredibilizat.

Interesant este că noile măsuri de cenzură luate de Twitter se înscriu exact în teoriile publicate de membri QAnon, care consideră că firmele big tech sunt parte a conspiraţiei care încearcă să sugrume democraţia americană, libertăţile individuale garantate de Constituţie.

Ştergerea coordonată a conturilor Twitter a început în aceeaşi zi în care Twitter a anunţat că va suspenda definitiv contul preşedintelui Donald Trump. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintele Mexicului, Andrés Manuel Lopez Obrador, au condamnat suspendarea. Trump a afirmat că Twitter s-a coordonat cu democraţii pentru a-l reduce la tăcere pe el şi pe cei 75 de milioane de americani care l-au votat.

Campania de ştergere a conturilor pare să fi cuprins personaje proeminente pro-Trump, inclusiv fostul consilier pentru securitate naţională generalul (retragere) Michael Flynn, care a îmbrăţişat unele dintre lozincile şi terminologia QAnon şi avocatul lui Flynn, Sidney Powell. Contul lui Ron Watkins, fostul şef al forumului de mesaje 8kun, care găzduieşte postările QAnon, a dispărut, de asemenea, de pe Twitter în timpul eliminării în masă.

Explicaţia Twitter pentru îndepărtare sugerează că QAnon ar avea de a face cu violenţa din Washington şi pătrunderea cu forţa în clădirea Capitoliului SUA în 6 ianuarie. Twitter a folosit o explicaţie similară pentru a şterge contul preşedintelui, susţinând că retorica sa a incitat la violenţă şi că eliminarea lui este necesară pentru a preveni alte incidente.

"Am fost clari că vom întreprinde măsuri dure de aplicare a politicii în cazul comportamentelor care au potenţialul de a duce la vătămări în viaţa reală", a menţionat Twitter.

Twitter, Facebook şi Google au început campanii de reducere la tăcere a vocilor conservatoare (multe dintre ele neavând nimic de a face cu incitarea la violenţă, de exemplu cea a filozofilor conservatori Dennis Prager şi Stefan Molyneux) imediat după de Donald Trump a ajuns la putere, în 2016, luând prin surprindere establishmentul american.

Odată cu escaladarea cenzurii, milioane de utilizatori ai Twitter şi Facebook au căutat social media alternative - refugiindu-se pe platforma Parler şi Gab.

La sfârşitul săptămânii trecute, companiile Google, Apple şi Amazon au întreprins măsuri de reducere la tăcere a platformei Parler.

Facebook, la rândul ei, care a interzis postările lui Trump până cel puţin pe 20 ianuarie, a anunţat că începe să şteargă tot conţinutul care menţionează sloganul pro-Trump „opriţi furtul”, făcând referire la afirmaţiile privitoare la frauda electorală care ar fi avut loc în alegerile din 3 noiembrie.

Acţiunile Twitter au încheiat tranzacţionarea luni, în scădere cu 6,4%, în urma eliminării contului lui Trump. Acţiunile Facebook au scăzut cu 4%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor