Twitter, Facebook acuză China de folosirea conturilor false pentru a submina protestele din Hong Kong
focus
alte articole
Twitter şi Facebook au declarat, luni, că au demontat o campanie de socializare susţinută de regimul chinez, originară din China continentală, care a căutat să submineze protestele din Hong Kong.
Twitter a declarat că a suspendat 936 de conturi şi că operaţiunile acestora păreau să fie un efort coordonat de statul chinez. Compania a spus că aceste conturi erau doar cele mai active porţiuni ale acestei campanii şi că o „reţea mai mare, de fake news” de aproximativ 200.000 de conturi a fost suspendată proactiv.
La rândul său, gigantul social media Facebook a spus că a eliminat conturile şi paginile dintr-o reţea mică după un pont al celor de la Twitter. Ancheta condusă de Facebook ar fi găsit legături cu persoane asociate guvernului chinez.
Protestele de la Hong Kong, care au prezentat una dintre cele mai mari provocări pentru preşedintele chinez Xi Jinping de la venirea la putere în 2012, au început în iunie ca opoziţie la un proiect de lege în prezent suspendat, care ar permite extrădarea suspecţilor în China continentală pentru procese în tribunale controlate de partidul comunist.
Ambasada Chinei la Washington şi Departamentul de Stat al SUA nu au răspuns cererilor de comentarii.
Twitter, într-o postare pe blog, a menţionat că acele conturi false au subminat legitimitatea şi poziţiile politice ale mişcării de protest din Hong Kong.
Exemplele postărilor furnizate de Twitter au inclus un tweet al unui utilizator ce conţinea fotografii cu protestatarii care au luat cu asalt clădirea Consiliului Legislativ din Hong Kong, care întreba: „Sunt oamenii ăştia, care au spart Legco [clădirea Legislativului local din Hong Kong, n.r.] nebuni, sau doar puşi de băieţii răi? Este un comportament complet violent, nu vă dorim oameni radicali din Hong Kong. Plecaţi de aici!"
În exemple furnizate de Facebook, postările au descris protestatarii drept gândaci care „au refuzat să-şi arate feţele”.
Atât Twitter, cât şi Facebook, sunt blocate în China continentală de către guvern, dar sunt disponibile în Hong Kong.
Twitter a declarat luni că nu va mai accepta publicitate de la mass-media controlată de stat. Twitter a declarat pentru Reuters că schimbarea politicii privind publicitatea nu are legătură cu conturile suspendate.
Săptămâna trecută, agenţia oficială de ştiri Xinhua şi televiziunea de stat China Global Television Network (CGTN) au plătit pentru promovarea videoclipurilor care înfăţişau protestele ca fiind violente şi a ştirilor care susţineau că cetăţenii din Hong Kong doresc ca manifestările să se încheie, potrivit anunţului Twitter Transparency Center.
Twitter a spus că nu deţine date despre câştigurile pe care le obţine din publicitatea media controlată de stat.
Multe ţări, inclusiv Statele Unite, nu au standarde clare cu privire la achiziţionarea de publicitate online de către mass-media.
Într-o postare pe Twitter de duminică, The Global Times, influentul tabloid al regimului comunist din China, a salutat răspunsul „internauţilor” chinezi la proteste, spunând: „Puterea internauţilor chinezi! Pe fondul escaladării protestelor din Hong Kong, internauţii chinezi au măturat sâmbătă Facebook şi Instagram pentru a denunţa postările secesioniste şi a sprijini poliţia din Hong Kong".
Aproximativ 98% dintre utilizatorii reţelelor sociale din Hong Kong, reprezentând 4,7 milioane de persoane, se conectează pe Facebook cel puţin o dată pe lună, potrivit proiecţiilor eMarketer, în timp ce 9,4% dintre utilizatorii reţelei sociale folosesc Twitter, conform Reuters.