Trump avertizează: Xi Jinping să trateze în mod uman situaţia din Hong Kong, sau ar putea rămâne fără un acord comercial
focus
alte articole
Preşedintele american Donald Trump a cerut Beijingului să trateze “uman” situaţia din Hong Kong, după ce au fost publicate imagini video cu mişcări ale forţelor paramilitare chineze de-a lungul graniţei Chinei cu fosta colonie britanică, iar mass media oficială a Partidul Comunist Chinez a avertizat că “forţele anti-China” vor fi oprite, potrivit The Guardian.
Trump a precizat pe Twitter, miercuri noaptea, în comentarii care asociază negocierile comerciale dificile dintre China şi SUA cu tulburările politice în Hong Kong: “Bineînţeles, China doreşte să încheie un acord. Haideţi să rezolvăm în mod uman problema din Hong Kong pentru prima dată!”
Considerându-l pe preşedintele Xi Jinping “om bun”, Trump a precizat: “Nu am nicio îndoială că, în cazul în care preşedintele Xi doreşte să rezolve rapid şi uman problema din Hong Kong, poate să o facă”. El a adăugat: “O întâlnire personală?”
Imagini de satelit de luni arată cum vehicule ale forţelor paramilitare chineze au ajuns pe un stadion din Shenzhen, oraş din China continentală care se învecinează cu Hong Kong. De asemenea, imaginile au surprins mii de soldaţi prezenţi pe stadionul respectiv.
Miercuri, contul oficial de WeChat al districtului estic al Armatei de Eliberare a Poporului a postat o imagine cu vehicule militare pe stadion şi o hartă care marca distanţa până la Aeroportul Internaţional din Hong Kong, alături de extrase din remarci făcute de fostul dictator comunist Deng Xiaoping că “guvernul central trebuie să intervină” în cazul “tulburărilor” din Hong Kong. Postarea a fost ştearsă ulterior.
Departamentul de Stat american a precizat că este “foarte îngrijorat” de mişcările militare chineze de-a lungul graniţei cu Hong Kong şi a cerut Beijingului să îşi îndeplinească angajamentele faţă de Hong Kong şi să permită ca acesta sa aibă un “grad ridicat de autonomie”, potrivit termenilor stabiliţi în 1997, când oraşul a fost returnat guvernului comunist chinez de către britanici.
Mass media de stat chineză a raportat că mobilizarea forţelor face parte dintr-un exerciţiu militar planificat anterior ce implică Shenzhen, Hong Kong şi peste 12 oraşe din provincia Guangdong, care se învecinează cu fosta colonie britanică.
Mass media de stat postase anterior imagini cu exerciţii ale armatei şi poliţiei, probabil în scopul avertizării Hong Kong-ului, precum şi atragerii sprijinului naţionaliştilor din China continentală.
Diverşi analişti au afirmat că o intervenţie militară va avea rezultate dezastruoase atât pentru China cât şi pentru Hong Kong. Însă, pe măsură ce protestele în masă din Hong Kong intră în cea de-a treia lună, avertismentele Beijingului au fost tot mai dure şi oficialii comunişti au indicat că o intervenţie militară ar fi posibilă.
Oficiali chinezi au descris protestele din Hong Kong ca fiind o formă de “terorism” şi un efort de a răsturna guvernul condus de Carrie Lam.
Protestele au început în urmă cu 10 săptămâni din cauza unui proiect de lege ce ar permite Hong Kong-ului să extrădeze suspecţi în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez.
În urma manifestaţiilor, Carrie Lam a suspendat (dar nu a retras definitiv) proiectul de lege, însă protestele s-au transformat într-o mişcare mai amplă care cere o democraţie mai mare pentru Hong Kong.
De asemenea, manifestanţii au documentat forţa excesivă folosită de poliţia oraşului, care a încercat să înăbuşe protestele cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc trase de la mică distanţă şi numeroase arestări. Violenţele s-au amplificat rapid în ultimele săptămâni, multe dintre proteste degenerând în ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a arestat aproximativ 600 de persoane începând cu luna iunie, cei mai tineri având vârstă de 13 ani.
În 21 iulie, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe, înarmaţi cu bastoane şi ţevi/bâte şi suspectaţi că ar fi membri ai triadelor locale, au atacat manifestanţi anti-guvernamentali şi pasageri la gara din Yuen Long, un cartier al Hong Kong-ului. În urma atacului, 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Reacţia întârziată a poliţiei şi imaginile filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor. De altfel, Partidul Comunist de la Beijing are o istorie de relaţii cu triadele din Hong Kong.
În ciuda avertismentelor Beijingului şi a răspunsului violent din partea poliţiei locale, manifestanţii şi rezidenţii continuă să desfăşoare proteste în Hong Kong, inclusiv pe aeroportul oraşului, unul dintre cele mai aglomerate din lume.