Lider activist din Hong Kong cere lansarea unei situaţii de panică bancară

Manifestanţi pro-democraţie atacaţi cu gaze lacrimogene de către poliţie în timpul unui protest în districtul Sham Shui Po din Hong Kong, 11 august 2019 (Anthony Wallace/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
16.08.2019

Chen Haotian, un proeminent activist politic pro-independenţă din Hong Kong, a făcut apel la declanşarea unei situaţii de panică bancară, în care toţi cetăţenii să îşi retragă banii de la băncile chineze în aceeaşi zi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Haotian este membru fondator al Partidului Naţional din Hong Kong.

Susţinând că numeroasele proteste s-au soldat doar cu răniţi şi amplificarea brutalităţii poliţiei, Haotian consideră că ar putea fi folosită o altă metodă pentru a submina sever influenţa Chinei asupra Hong Kong-ului – o situaţie de panică bancară în stil clasic care să afecteze sistemul financiar.

“El a cerut vineri (16 august) ca cetăţenii din Hong Kong să îşi retragă toţi banii depuşi la bănci. Principalele ţinte sunt băncile chineze, însă el a precizat că şi alte bănci ar trebui luate de asemenea în vizor, altfel băncile chineze pot împrumuta bani de la alte bănci pentru a-şi rezolva problemele”, potrivit China Press.

Hong Kong-ul a fost zguduit de 10 săptămâni de proteste pro-democraţie, începute iniţial ca răspuns la un controversat proiect de lege ce ar permite Hong Kong-ului să extrădeze suspecţi în China continentală pentru a fi judecaţi în tribunale controlate de Partidul Comunist Chinez.

În urma manifestaţiilor, şefa executivului oraşului, Carrie Lam, a suspendat (dar nu a retras definitiv) proiectul de lege, însă protestele s-au transformat într-o mişcare mai amplă care cere o democraţie mai mare pentru Hong Kong. Manifestanţii susţin că doresc să lupte împotriva erodării principiului "o ţară, două sisteme" care, pe hârtie, a garantat o oarecare autonomie oraşului în momentul returnării de către britanici Chinei în 1997.

De asemenea, manifestanţii au documentat forţa excesivă folosită de poliţia oraşului, care a încercat să înăbuşe protestele cu gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc trase de la mică distanţă şi numeroase arestări. Violenţele s-au amplificat rapid în ultimele săptămâni, multe proteste degenerând în ciocniri între manifestanţi şi poliţie, care a arestat aproximativ 600 de persoane începând cu luna iunie, cei mai tineri având vârstă de 13 ani.

În 21 iulie, un grup de bărbaţi îmbrăcaţi cu tricouri albe, înarmaţi cu bastoane şi ţevi/bâte şi suspectaţi că ar fi membri ai triadelor locale, au atacat manifestanţi anti-guvernamentali şi pasageri la gara din Yuen Long, un cartier al Hong Kong-ului. În urma atacului, 45 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Reacţia întârziată a poliţiei şi imaginile filmate de trecători în care pot fi văzuţi poliţişti interacţionând cu presupuşi atacatori, fără a face însă vreo arestare, au generat ample speculaţii privind eventualele legături dintre forţele de ordine şi triade în scopul atacării manifestanţilor. Partidul Comunist de la Beijing are o istorie de relaţii cu triadele din Hong Kong.

Ca situaţia să fie şi mai tensionată, Beijingul a sugerat că ar putea trimite soldaţi chinezi în Hong Kong pentru a calma situaţia. De altfel, armata chineză a postat pe reţelele sociale un mesaj care conţinea un avertisment că soldaţii comunişti se află deja staţionaţi la Centrul Sportiv din oraşul chinez Shenzhen şi că pot ajunge în Hong Kong în 10 minute.

Totuşi, unii experţi au precizat că este improbabil că armata chineză va invada direct Hong Kong-ul şi că, mai probabil, soldaţii comunişti ar putea fi deghizaţi ca membri ai poliţiei fostei colonii britanice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor